Državljani BiH bili su među najzainteresiranijima za useljavanje u Njemačku, ali je pandemija koronavirusa osujetila njemačke planove za privlačenjem stručnjaka iz cijelog svijeta zaustavivši gotovo u potpunosti proces migracija.

Njemačka je nakon desetljeća političke borbe usvojila set zakona koji se odnosi na migracije, ali zbog pandemije koronavirusa u toj državi još uvijek nedostaje kvalificiranih radnika, posebno u građevinarstvu, zanatstvu i zdravstvu, piše Klix.ba.

Sudeći prema ranijim podacima, točnije podacima iz 2019. godine, državljani zemalja Zapadnog Balkana su među najzainteresiranijima za rad u Njemačkoj. Prije državljana BiH i Srbije, samo je više radnih viza odobreno državljanima Indije.

Državljanima Indije je 2019. u Njemačkoj odobreno ukupno 12.758 radnih viza. Državljanima BiH odobreno je ukupno 11.939 radnih viza, što ih stavlja na drugo mjesto. Na trećem mjestu su državljani Srbije s odobrenih 10.624 radnih viza.

Daniel Terzenbach iz Federalne agencije za zapošljavanje ističe za njemački Handelsblatt kako pandemija ne mijenja činjenicu da Njemačka ima stariju populaciju i da su, između ostalih, očajnički potrebni i IT stručnjaci za digitalizaciju.

Međutim, prije nego što su uvedene mjere za suzbijanje koronavirusa uspjeli su tek nešto medicinskih radnika primiti, na temelju sporazuma Federalne agencije za zapošljavanje i zemalja iz kojih dolaze zainteresirani radnici.

"Koronavirus je doveo do toga da zemljama kao što su Meksiko ili Brazil, primjerice, sada treba svaki liječnik ili specijalist za njegu", kaže Terzenbach za Handelsblatt.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok