Kazne za precrtavanje latiničnog ili ćiriličnog pisma na prometnim znakovima mogle bi iznositi i do 1.000 KM, predloženo je kroz dopune Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH koje su upućene u parlamentarnu proceduru, objavio je portal Faktor.

Predloženo je i da se informacija o ovim prekršajima dostavi nadležnom tužiteljstvu kako bi se utvrdilo ima li elemenata kaznenog djela.

Ovakav prijedlog dopuna zakona uputio je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Damir Arnaut, a kazna bi iznosila od 400 do 1000 KM.

U obrazloženju je navedeno da je precrtavanje ili na bilo koji drugi način prekrivanje jednog od dvaju pisama na pločama ”raširen problem koji izaziva uznemirenost kod različitih konstitutivnih naroda i građana iz reda ostalih, te da postojeće sankcije nisu adekvatan preventivni mehanizam pa ih je potrebno pooštriti”.

Faktor navodi kako se pak postavlja pitanje rješava li ovakva dopuna zakona problem i je li realno moguće pronaći one koji “šaraju” prometne ploče. ”Teško je to definirati, a i pitanje kazne. To zakonsko rješenje u ovom trenutku teško će proći”, rekao je Vojin Mitrović, ministar prometa i veza BiH.

Kazao je kako je precrtavanje jednog od dvaju službenih pisama u BiH zaista problem, ali ga trebaju riješi-ti javna poduzeća Putevi RS-a, odnosno Ceste FBiH.

”Oni vrše održavanje i praćenje, a tu je i policija koja treba kontrolirati. Problem postoji, ali teško se može ovim zakonom riješiti”, dodao je.

Mišljenje o dopunama zakona dala je i Direkcija za europske integracije, navodeći da precrtavanje prometnih ploča predstavlja ugrožavanje sigurnosti sudionika u prometu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok