Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera kazala je da je danas na sjednici Vlade Federacije BiH razmatrana informacija o epidemiološkoj situaciji te da su usvojene nove naredbe Kriznog stožera.

Kako je kazala, odlučeno je da se od 20. prosinca uvede CTP potvrde, odnosno "cijepljen, testiran, prebolio”.

- To je već postala praksa u drugim zemljama, a mi imamo dovoljno cjepiva da broj cijepljenih možemo u kratkom roku povećati - kazala je.

Bera je istaknula da su naložili županijama da u idućem periodu osiguraju uvjete za to.

- To znači da trebaju povećati broj punktova i omogućiti što veću dostupnost cjepiva, kao i povećati broj punktova za testiranje - kazala je.

Potvrde će se, dodala je, u prvom redu uvesti za sve zaposlene u sektoru zdravstva, socijalne zaštite i za sve zaposlene u upravi na svim razinama vlasti.

Tvrdi da postoje osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti te da će im se omogućiti da bez takve potvrde dođu na radno mjesto.

Bera je navela da je donesena mjera da timovi za cijepljenje idu ka stanovništvu, a naređeno je svim općinama da organiziraju punktove te mobilne timove koji će ići prema stanovnicima u udaljena područja te kod onih koji ne mogu doći do punktova zbog zdravstvenih stanja.

Pojasnila je da su mjere usvojene na osnovu procjene epidemiološke situacije te održanog sastanka s županijskim premijerima.

Tvrdi da je procijenjeno da je u FBiH visoka razina prijenosa te da incidenca iznosi 146,4 slučaja na 100.000 osoba. Broj hospitaliziranih je povećan za sedam posto. Također je dodala da broj cijepljenih prvom dozom iznosi 27 posto, a drugom dozom 24 posto. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u