Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić odgovarao je na pitanja građana. Kazao je kako "bez posrednika želi objaviti što je istina u njihovim potezima i zakonima".

U svom obraćanju govorio je o porodiljnim naknadama za sve županije, dječijem doplatku, naknadama za invalide, ali i ekonomiji i investicijskim projektima.

Za proračun FBiH je rekao kako je kasno usvojen zbog blokade državne razine.

Govoreći o mirovinama, kazao je da će nastavljati povećati mirovine u skladu s rastom BDP-om, a da minimalna mirovina bude veća od minimalne plaće.

Govoreći o tunelu Hranjen, kazao je kako njegova izgradnja nikada nije prestala, prenosi N1.

“Ona je naišla na poteškoće koje su zbog sastava tla i vode usporile radove. Novim proračunom predviđeno je 45 milijuna KM”, rekao je Novalić.

Kazao je i to da će biti povećane osnovice za invalide te da će sva povećanja biti definirana zakonskim rješenjima po automatizmu.

Komentirao je porodiljnu naknadu u Sarajevskoj županiji kazavši kako je ovo diskutabilan potez.

“Zagreb ga je povukao prije i sve žene su pohrlile da se upišu u Zagreb, i 4 milijuna se pretvorilo u 4 milijarde i morali su ga suspendirati. Isto se događa i SŽ. I sada traže da se prebaci na FBiH. Ali to je nadležnost županije. Mi smo uputili zakon o ovome u parlamentarnu proceduru i za dječiji doplatak prema kojem će djeca iz svih županija imati ista primanja”, rekao je Novalić.

Dodao je da će doplatak od 60 KM primati 85.000 djece u FBiH.

U njihovom zakonu je definirana porodiljna naknada od 300 KM.

“U našem zakonu za razliku od sarajevskih 1.000, kod nas je definirano 300 KM. I to su se svih 10 županija složili kada smo pravili zakon i to je obveza županija. Ukoliko budu radili županije kao što rade dječiji doplatak netko 17 KM, netko 60 KM, a netko ništa. FBiH će povući i to na federalnu razinu. Ali to tek predstoji da se raspravi u Parlamentu FBiH”, rekao je Novalić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok