Odlazak liječnika u inozemstvo, strah od činjenice da nas neće imati tko liječiti, odlazak kvalitetnih liječnika u mirovinu samo su neki od brojnih problema koji zabrinjavaju građane Bosne i Hercegovine kada govorimo o zdravstvu. Odjeli pedijatrije u našim zdravstvenim ustanovama, bore se s problemom nedostatka kadra.

U paljanskom Domu zdravlja na odjelu pedijatrije nema pedijatra stalno. Rukovodstvo je angažiralo doktoricu koja usluge pruža ponedjeljkom i petkom u prvoj smjeni, a srijedom u drugoj. Nikolina Batković je majka troje djece i živi u Palama. Ističe da je nedostatak pedijatra problem kako za djecu, tako i za roditelje, javlja BHRT.

"Zaista je veliki problem kad se nemate kome obratiti. Napravljene su neke modifikacije s vremena na vrijeme se pojavi pedijatar, odnosno u određenim terminima, ali ovo je velika općina i zaista nam treba jedan stalan liječnik koji će nam biti dostupan jer vjerojatno nema baš svatko novca da se obrati privatno liječnicima.", kaže Batković.

Prema evidenciji Doma zdravlja Pale oko 1370-oro djece koristi usluge pedijatra, i pedijatar koji je sada angažiran tri puta tjedno nije trajno rješenje, ističe direktor ove zdravstvene ustanove Ivan Šarac.

"U regiji je problem to, ne samo u općini Pale, mi smo išli s jednim natječajem na koji se nitko nije javio, vrlo mali broj pedijatara, gotovo da ih i nema. Ići ćemo možda još jedanput s jednim natječajem i ukoliko ne bude bilo poslat ćemo mladog liječnika na specijalizaciju i to je rješenje za budućnost.", pojašnjava Šarac.

U općini Pale živi oko 20 tisuća stanovnika. Anketirani građani su zabrinuti. Pitaju - hoće li ih imati tko liječiti? Svi su suglasni u tome da usluge pedijatra tri puta tjedno nisu dovoljne. Iz javne ustanove Dom zdravlja Sarajevske županije, u kojem jedan pedijatar liječi oko 1000 do 1500 djece ističu kako je problem politika planiranja koja je zakazala prije više od 15 godina. Slično je i u drugim gradovima.

"Ako izgubite godinu-dvije u raspisivanju specijalizacija vi već gubite korak, a to se dogodilo cijelom zdravstvenom sustavu, konkretno u SŽ, na intelektualnom tržištu rada vi jednostavno nemate pedijatara. Dakle, uz najbolju volju ne možete ih zaposliti ako ih nema.", kaže glasnogovornik JU Dom zdravlja SŽ Arman Šarkić.

Na pitanje o situaciji u općini Pale, i u Višegradu gdje su građani prije nekoliko tjedana potpisivali peticiju jer imaju samo jednog pedijatra, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske kažu da su jedinice lokalne samouprave nadležne za primarnu razinu zdravstvene zaštite.

Građani se s pravom pitaju hoće li nas imati tko liječiti?

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok