Jedan komplet za samotestiranje u ljekarnama u Bosni i Hercegovini se prodaje po cijenama od šest maraka (oko tri eura) u privatnim, do blizu 12 KM (oko šest eura) koliko koštaju u javnim ljekarnama gdje su značajno skuplji. Antigenski testovi na koronavirus SARS-CoV-2 u ljekarnama u BiH su i do tri puta skuplji nego u pojedinim europskim zemljama, javlja Radio Slobodna Europa.

Inače, cijene antigenskih testova variraju u cijeloj BiH, a značajna razlika je i između javnih ljekarni u vlasništvu županija ili grada te privatnih ljekarni. U Sarajevu se cijene kreću od šest maraka (oko tri eura) u privatnim, do blizu 12 konvertibilnih maraka (oko šest eura) u javnom poduzeću Apoteke Sarajevo. U Mostaru, na jugu BiH, u gradskim ljekarnama jedan komad je 7,90 konvertibilnih maraka (oko četiri eura), a u privatnim od 6,50 (oko 3,30 eura) do deset konvertibilnih maraka (oko pet eura).

Istovremeno, u gradskim ljekarnama u Tuzli, gradu na sjeveroistoku BiH, cijena testa je 7,50 konvertibilnih maraka (oko 3,80 eura), a u privatnim ljekarnama oko šest konvertibilnih maraka (tri eura) po komadu. Slične cijene su i u drugim gradovima u entitetu Federacija BiH. U Banjoj Luci, u RS-u, cijene se u privatnim ljekarnama kreću od 7,60 konvertibilnih maraka (3,90 eura) do 12 konvertibilnih maraka (6,10 eura) po komadu. Slične cijene su i u Istočnom Sarajevu, kao i u drugim gradovima u ovom entitetu.

Usporedbe radi, testovi za samotestiranje u Republici Hrvatskoj koštaju oko 40 kuna (5,30 eura). U Srbiji se cijene kompleta za samotestiranje u ljekarnama kreću od 1000 do 1200 dinara (od osam do deset eura), ovisno gdje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok