Rast cijena poprima takvu razinu, da ekonomski analitičar Faruk Hadžić smatra kako bi država trebala privremeno suspendirati naplatu trošarina na gorivo te tako reducirati nagli rast cijena. "Razina cijena goriva u Bosni i Hercegovini već sada je zabrinjavajući i vrlo je moguće kako će dodatno rasti u sljedećem razdoblju, smatra Hadžić.

Zbog visoke cijene goriva, doći će do dodatnog pritiska na rast cijena i drugih proizvoda i usluga, što će samo još više potaknuti inflaciju - rast cijena, navodi on.

"Kratkoročno, rješenje je u privremenoj suspenziji člana 17. Zakona o trošarinama u BiH, kako bi se naplata trošarina na gorivo suspendirala na tri mjeseca sa mogućnosti produženja na još tri mjeseca ako bude potrebe. Dugoročno, a to sam predlagao prije nekoliko godina, može se uvesti 'varijabilna trošarina' na gorivo, koja bi se povećavala/smanjivala ovisno o kretanju cijena nafte na svjetskom tržištu", napisao je.

Kaže i kako trošarinu ne treba miješati sa putarinama za ceste i autoceste, koje se također naplaćuju po litri goriva.

"One svakako, većinski idu namjenski za posebne podračune. Trošarina ide isključivo u tekuću proračunsku potrošnju, bez bilo kakve jasne namjene utroška. Suspenzijom ovog člana, cijena goriva u BiH bi se odmah smanjila između 0,35 KM (dizel) - 0,47 KM (motorni benzin 98) po litri goriva", zaključuje Hadžić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok