Zamjenik stalnog predstavnika Hrvatske u Skupštini UN-a, Hrvoje Čustić je na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda govorio o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine pozvavši na "legitimno predstavljanje". Bošnjačke političare je optužio za opstrukcije.

Poručio je da Hrvatska podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine kao funkcionalne države u kojoj nitko neće biti diskriminiran. Naglasio je da je stanje u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuće.

"Cijela politička i institucionalna kriza je zabrinjavajuća. Tenzije i opće nepovjerenje uzrokuju secesionističke tendencije i tendencije ka centralizaciji", kazao je Čustić.

Ocijenio je da predugo postoji, kako je rekao, nepošteno političko okruženje te je pozvao na izmjene Izbornog zakona.

"Hrvati u Bosni i Hercegovini ne mogu birati svoje legitimne političke predstavnike. Kako bi mogli pošteno participirati, urgentno su potrebne izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne promjene. Potrebno je implementirati princip legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i omogućiti predstavljanje svih ostalih naroda na principu nediskriminacije", poručio je.

Smatra da je onemogućena potpuna primjena Daytonskog sporazuma, a kao krivce je istaknuo i političke predstavnike Bošnjaka.

"Duboko smo zabrinuti zbog bošnjačkih političara koji otvoreno opstruiraju izmjene Izbornog zakona ponašajući se u skladu s mentalitetom 'pobjednik uzima sve'", zaključio je.

Čustić je pozvao da se čim prije dođe do koncenzusa po pitanju Izbornog zakona.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok