Udruga poslodavaca FBiH inzistirat će u idućem razdoblju na liberalizaciji uvoza stranih radnika u BiH. Predsjednik Udruge Adnan Smailbegović izjavio je da procjenjuju da u BiH trenutačno nedostaje oko 30.000 radnika u određenim sektorima, piše Večernji list BiH.

Naglasio je da će se vjerojatno nastaviti događati da strani radnici u BiH ulaze "na crno", ali i preko entiteta RS-a jer je tamo procedura jednostavnija nego u FBiH. - Ne radi se o uvozu stranih radnika kako bi se dobili jeftiniji radnici, nego da bi ih uopće imali u određenim strukama - naveo je Smailbegović. Smatraju da je trenutačno jedino rješenje uvoz radne snage, no kao i u brojnim drugim područjima u BiH, spore procedure i loši zakoni predstavljaju glavnu zapreku.

Najviše iz Srbije

Za uvoz radnika u BiH traži se oko 26 dokumenata i svaki dokument mora prevesti sudski tumač. Smailbegović je kazao kako Hrvatska može biti primjer da se i to pitanje može učinkovito riješiti. Podsjetio je kako je Hrvatska ukinula kvote za uvoz radne snage, pa sada u njoj radi oko 75 tisuća stranaca, a postupak izdavanja radnih dozvola sveden je na razdoblje unutar mjesec dana. Za razliku od Hrvatske, u BiH još postoje kvote te sada na godišnjoj razini u toj zemlji radne dozvole može dobiti svega 1360 stranaca. U Federaciji BiH, usto, postupak izdavanja radnih dozvola traje između šest mjeseci i godinu dana, a u Republici Srpskoj do mjesec dana.

Što se tiče radnih dozvola za strance, u BiH je u razdoblju 1. 1. - 30. 6. 2022. izdano 1270 radnih dozvola, i to 461 radna dozvola koja se uračunava u kvotu i 809 radnih dozvola izdanih neovisno o utvrđenoj kvoti, u skladu s člankom 64. i 65. Zakona o strancima. To je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 274 radne dozvole - navode iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Najviše radnih dozvola izdano je u sljedećim djelatnostima: 331 građevinarstvo, 191 trgovina, 137 poslovanje nekretninama, 106 u oblasti umjetnost, zabava, rekreacija i 100 za prerađivačku industriju.

Najviše radnih dozvola izdano je za državljane sljedećih država: Srbija - 253, Turska - 242, Kina - 85, Kuvajt - 60, Bangladeš - 48, UAE - 42, Sirija - 36, Albanija - 35, Hrvatska - 32, Saudijska Arabija - 30. Poduzeća u BiH u nedostatku domaće radne snage, koja je trajno ili privremeno migrirala u okolne zemlje, sve češće angažiraju radnike iz drugih zemalja poput Turske, Indije, Bangladeša, pa i Nepala ili Filipina. Najčešće su zaposleni u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, turizma i ugostiteljstva.

Iz dalekih zemalja

Još prije tri godine vlasnik građevinske tvrtke iz Zvornika doveo je radnike iz Bangladeša. Za građevinske poslove u BiH sve češće se angažiraju radnici iz Turske. U sarajevskim hotelima počela su raditi dvojica kuhara s Mauricijusa. U Prnjavor je nedavno stiglo prvih šest radnika iz Bangladeša kako bi radili u tvornici namještaja Standard koja, među ostalim, surađuje i sa švedskom IKEA-om. Edin Dacić, vlasnik i predsjednik UO tvornice, zadovoljan je što su u RS-u odobrene kvote za uvoz radne snage. Najavio je i dolazak još četiriju radnika iz ove zemlje.

- Prošle nam je godine u ovom razdoblju poslije godišnjih odmora deset posto zaposlenih iz proizvodnje otišlo u Njemačku i Austriju - kazao je Dacić za televiziju K3. Ističe da su poduzeli napore da nakon 15 godina dovedu radnu snagu iz inozemstva te da je uspostavljen kontakt preko posredničke agencije iz Srbije s radnicima iz Bangladeša. Uz radnike kojima je osiguran smještaj stigao je i prevoditelj. Kaže da će uskoro dolazak radnika iz inozemstva početi novu realnost u BiH. •

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok