Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za listopad iznosi 2905,46 KM.

Prosječna plaća isplaćena u FBiH za kolovoz iznosila je 1138 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku). Minimalna plaća, prema odluci Vlade FBiH, jest 543 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 39,17%, a pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 18,69%. Dakle, radnici na minimalcu mogu preživjeti samo pet dana u mjesecu, za ostalih 25 nemaju novca, piše Večernji list BiH.

Povećati plaće

Samo za troškove prehrane četveročlanoj obitelji prošlog mjeseca trebalo je 1273,98 KM, dakle 135 KM više od iznosa prosječne plaće.Troškovi prehrane prošlog mjeseca činili su 43,85% potrošačke košarice. Koliko inflacija pogađa građane, najbolje govori podatak da je u istom mjesecu prošle godine potrošačka košarica iznosila 2101,71 KM. Dakle, obiteljima za osnovne potrebe ove godine treba 803,75 KM više nego prošle. Prosječna plaća iznosila je 1000 KM, dakle bila je niža za 138 KM. Nadležni se često hvale da je u BiH došlo do povećanja plaća. Istina, nekima i jest, ali za većinu onih u realnom sektoru nije. Ali i to povećanje daleko je ispod rasta troškova života. Krajnje je vrijeme da se nešto konkretno poduzme, u protivnom će i ova radna snaga što je ostala u BiH otići trbuhom za kruhom. - Cijene u trgovinama u najmanju su ruku strašne za većinu proizvoda, pogotovo mliječnih. Bilo koje povećanje cijena smanjuje realnu plaću, mirovinu i svako drugo primanje. To što je nešto nominalno povećano ne znači da je i dovoljno kako bi se pratio rast cijena. Ono što je vrlo bitno sada uraditi, a ne sutra, jest da se dio viška prikupljenih poreza usmjeri u povećanje neto plaća radnika kroz niže doprinose. Ako bi do toga došlo, neto plaće bi se povećale, a time i realne plaće, dok bi se bruto plaće zadržale na istoj razini. Ovo je vrlo bitno za poslodavce, jer ako se zadrži razina bruto plaća (ukupni trošak po jednom radniku), a poveća neto plaća, usporava se rast cijena, a time i inflacija, jer svaki dodatni trošak povećanja plaća radnika ne bi se prenio na nove, veće cijene proizvoda i usluga - napisao je na svom Facebook profilu ekonomski analitičar Faruk Hadžić. Prema njegovim riječima, prva mjera trebala bi biti smanjenje stope doprinosa, barem na 31% iznosa bruto plaće, a poslije i na 25%. Murisa Marić, izvršna direktorica Udruge građana DON Prijedor, komentirala je najavljeno ograničenje i smanjenje cijena robe široke potrošnje iduće godine u RS. Rekla je da potrošači već dugo očekuju da dođe do zaustavljanja poskupljenja. - Najavljene mjere jesu dobre, ali imamo najave da će dodatno poskupjeti brašno, struja, da će rasti kamate. Koliko god se obradujemo da će doći do nekog poboljšanja situacije, dočekaju nas ovakve stvari. Podržavamo sve mjere vlasti u RS koje će omogućiti građanima što kvalitetniji život jer ovakva poskupljenja, s ovakvim primanjima, mogu dovesti samo do većeg siromaštva - kazala je za Srpskainfo Marić. Dodala je da potrošači već godinu i pol dana govore o inflaciji i pokušaju da se zaustavi daljnji rast cijena.

Nastavak agonije

Nažalost, ovo nije kraj agoniji. Police bh. trgovina u predstojećem razdoblju mogle bi se susresti s manjkom pilećeg mesa, a i ono koje budu imali evidentno će biti s većim cijenama. Ovo prognoziraju uzgajivači tovnih pilića, koji ističu da je trenutačno stanje izuzetno kompleksno. Međutim, proizvodnja je gotovo upola manja zbog enormnog poskupljenja sirovina. Cijene mlijeka konstantno rastu, a najavljuje se da će litra mlijeka koštati kao litra goriva. Cijene brašna u BiH do kraja godine bit će veće za 10%, što će, prema riječima pekara, podići i cijene pekarskih proizvoda. Mlinari su složni u tome da je potrebno podići cijene brašna s obzirom na trenutačnu situaciju. Uz sve, najavljeno je povećanje kamata na kredite te poskupljenje energenata.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok