Bosna i Hercegovina zauzela je prvo mjesto na listi zemalja s najvećim smanjenjem broja stanovnika na svijetu prema podacima UN-ova izvješća za 2022. godinu. BiH godišnje gubi više od 1,5% svoga stanovništva, piše Večernji list BiH.

"Bijela kuga"

Gotovo pola milijuna osoba napustilo je BiH od 2013. prema rezultatima istraživanja Unije za održivi povratak i integracije BiH. Samo u 2021. godini to je učinilo 170.000 stanovnika - gotovo grad veličine Banje Luke. Sindikati predviđaju da će ih u ovoj godini otići i dvostruko više. U BiH se bilježi ogroman rast mortaliteta, a usporedno, što zabrinjava stručnjake, i pad nataliteta. "Bijela kuga" je rijetko kada bila važna tema za političke predstavnike u BiH. Mlade se ne stimulira da stupe u brak, da proširuju obitelj. Rodiljske naknade u BiH su neujednačene, u nekim županijama uopće se i ne isplaćuju. Negativan prirodni prirast je konstanta posljednjih deset godina. Glavni razlog smanjenja broja novorođenih je loša socijalno-ekonomska situacija zbog koje se stanovništvo masovno iseljava. U odnosu na 2020., 2021. godine rođene su 124 bebe manje. Negativan trend, koji je, također, izražen, je povećan broj preminulih, pa je u 2021. bilo 22.633 preminulih više nego rođenih, dok je u 2020. ta razlika iznosila 16.809. - Bosna i Hercegovina se suočava sa starenjem i depopulacijom stanovništva. Već sada stanovništvo je izgubilo reproduktivni potencijal - naglasio je nedavno Tomas Kučera, zamjenik šefa Katedre za demografiju na Karlovu sveučilištu u Pragu. Ovo su ključni problemi demografske slike Bosne i Hercegovine. Stanovništvo bolji život traži izvan granica naše zemlje. Ostaju uglavnom stariji, a budućnost je sve više neizvjesna. Tko će raditi i državu graditi? Aktualna situacija nije ohrabrujuća. - Imat ćemo više od 40 posto ukupnog stanovništva koje će imati više od 65 godina u sljedećih 50 godina. Kada znamo da će biti takva struktura stanovništva, počinjemo razmišljati što je nužno za uraditi u pogledu pružanja zdravstvenih usluga, kako možemo omogućiti dugoročno učenje, kako postupati s pacijentima, što je s radom. To su vrlo važna pitanja - istaknuo je predstavnik UNFPA u BiH John Kennedy Mosoti. Na ova pitanja žurno treba pronaći odgovor. Odrediti najbolje mjere koje će poboljšati demografski prikaz BiH prije nego što bude kasno. Promijenjena struktura društva zahtijeva promjene sustava jer će samo odgovarajući sustav moći odgovoriti njihovim potrebama i tako učiniti državu funkcionalnom. Situacija jest alarmantna, ali još nije kasno, tvrdi struka. Pravodobnim djelovanjem negativni učinci mogu se ublažiti, a mogući scenarij potpune demografske katastrofe, ipak, spriječiti.

Službene statistike

Siromaštvo, nezaposlenost i nesigurnost u državi neki su od razloga zbog kojih mladi ljudi ne zasnivaju obitelj. A nakon što se napravi i taj prvi korak, bračni parovi obično kalkuliraju koliko djece mogu othraniti. U Bosni i Hercegovini, ali i regiji, većinom je to jedno ili dvoje djece, dok se smrtnost iz godine u godinu povećava. U BiH je i veliki broj nezaposlenih mladih, a gotovo 200 tisuća njih starijih od 30 godina živi s roditeljima. Veliki broj mladih u Bosni i Hercegovini još uvijek živi s roditeljima. Do novijih podataka nismo uspjeli doći, no samo onih koji su stariji od 30 godina, a i dalje žive s roditeljima, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, gotovo je 200 tisuća, točnije 186.090. Jedan od razloga je nezaposlenost, ali ne nužno jer i oni mladi koji rade ne mogu otplaćivati kredit i mjesečno za ratu davati između 400 i 650 KM. Oni koji ne žive s roditeljima uglavnom traže priliku kako bi napustili BiH i negdje vani zaradili novac kako bi u BiH kupili stan ili podigli kat kuće.