• Short title article: Teške životne prilike

Više od 900 građana nema mogućnost za ono najosnovnije za život, brojke su to iz dvije javne kuhinje u Sarajevu.

Podjela brašna za građane, ograničavanje marži na osnovne životne namirnice, ukidanje PDV-a na doniranu hranu, potezi su vlasti u Bosni i Hercegovini u borbi s inflacijom. Istodobno, sve su veći redovi ispred javnih kuhinja, jer građani ne mogu sami priuštiti hranu. Umjesto u kupovinu, oni uz prazne posude čekaju svoj topli obrok. Uz neplaćene račune i lijekove teško preživljavaju.

Svaki dan od 11 sati Diba i Asim u jednoj od javnih kuhinja u Sarajevu čekaju svoj besplatni topli obrok, jedini koji si mogu priuštiti. Teške životne prilike natjerale su ih da potraže pomoć, javlja BHRT

 

"Znaš koliko mi znači, nemam ni mirovine, nemam ništa, ovo mi je sve što imam", kaže Diba Arsenović.

"Imam sina s posebnim potrebama, žena umrla davno i onda se mi snalazimo, a ovo je jedan spas", ističe Asim Dolovčić.

Sve je veći broj korisnika i narodne kuhinje u Starom Gradu u Sarajevu koji već od početka ovog mjeseca imaju pet novih obitelji kojima je potrebna njihova usluga.

"Mimo moje mirovine, a najniža je, ovo mi dosta pomaže, zahvaljujem se ljudima, ostao sam sam", kaže Kasim Džaka.

"Znači nam previše stvarno, jer se nema, mala je mirovina", dodaje Mejra Đeligija.

Više od 900 građana nema mogućnost za ono najosnovnije za život, brojke su to iz dvije javne kuhinje u Sarajevu. 

"Također pomažemo našim korisnicima i s higijenom i higijenskim proizvodima a pored toga često plaćamo račune za struju, vodu, plin, sve ono što im je neophodno a da ne govorim o lijekovima.", kaže Maja Arslanagić, glasngovornica Udruženja Pomozi.ba.

"Svaki dan imamo dvije, tri osobe koje traže neku vrstu pomoći, mi možemo dati ono što imamo od donatorskih sredstava. To je taj paket koji može trajati od sedam do deset dana, znači malo brašna, ulja, šećera, kave, neka konzerva ako ima i vrećica makarona.", pojašnjava Amir Radeljaš, upravnik Narodne kuhinje Stari Grad.

Brašno kao pomoć za stanovništvo u stanju socijalne potrebe podijelila je Vlada Republike Srpske.

"Ovaj put je prošireno ne samo za one koji se nalaze na evidenciji socijalne karte nego i drugim ljudima koji su zbog trenutne situacije ostali bez posla. Mi ćemo pomoći i takvim pobiteljima, ističe Rajko Lazić, generalni tajnik Crvenog krsta RS.

U Bosni i Hercegovini ne postoji sustavan pristup u borbi s inflacijom koja je mnoge dovela do siromaštva, nego se tek provode paušalne aktivnosti, ocjenjuju ekonomisti.

"Ovo što je trenutno na snazi i što se primjenjuje, davanje raznih paketa, jednokratno povećanje mirovina ili plaća to je sve kratkog daha. Mi ćemo se morati zadovoljiti time, razvijati nadu i pozitivnim nastupima i pričom umirivati stanovništvo jer ovo može dovesti do socijalnih problema.", navodi Željko Rička, ekonomski stručnjak.

Diba i Asim s početka priče svoj topli obrok ne dobivaju nedjeljom jer je neradni dan kuhinje. Pa ipak puni nade zahvalni su na svemu. Kažu: 'samo nek je dobro zdravlje i ljudi dobrog srca'.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok