• Short title article: Prvi u BiH

Da bi motivirali mlade da ostanu na selu, vlasti u Bijeljini odlučile su podržati mlade bračne parove u kupovini kuća na selu.

Javni poziv je raspisan u travnju, a prvi ugovori za sufinanciranje kupovine kuća potpisani su u prosincu. U nove domove na selu uskoro će se useliti 12 bračnih parova, javlja BHRT. 

12 bračnih parova iz Bijeljine dobilo je subvencije za kupovinu seoskih domaćinstava. Među njima je i tridesetpetogodišnji Miladin Zubac, koji je sa suprugom izabrao život na selu.

"Kupio sam seosko imanje u Kovačićima, dva duluma i jednu kuću. Odlučio sam se za život na selu jer ljudi odoše masovno u inozemstvo. Ja ne vidim u tome neko rješenje, odlučio sam živjeti na selu.", kaže  korisnik subvencije za kupovinu seoskih kuća Miladin Zubac. 

50% sredstava za kupovinu seoskog domaćinstva dobio je i Radiša Stevanović. Kako kaže, kupio i je obiteljsko gazdinstvo na kojem se planira baviti poljoprivredom.

"Imam u planu proširiti nešto i baviti se time. Uzeo sam jedno gazdinstvo i ovo mi je dosta pomoglo. Dio sredstava da se vrati koji sam uložio.", naveo je korisnik subvencije za kupovinu seoskih kuća Radiša Stevanović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok