• Short title article: Infografika

Bosna i Hercegovina nalazi se na neslavnom prvom mjestu po zagađenju zraka u Europi.

Infografika koju je izradio Pixsell prikazuje popis 20 europskih država s najzagađenijim zrakom, odnosnom najvećom koncentracijom PM2,5 čestica u zraku. Na prvom mjestu nalazi se Bosna i Hercegovina, slijedi Sjeverna Makedonija, zatim Crna Gora. Navodi Večernji list.

Najnovije izvješće

Prema izvješću "World Air Quality" za 2023. godinu, BiH ima 27,5 mikrograma po kubnom metru PM2,5 čestica u zraku i nalazi se u crvenoj kategoriji s razinom zagađenja pet puta većom od sigurnog standarda. Bosna i Hercegovina zabilježila je u 2023. pad od 18 posto u razinama PM2,5 u odnosu na 2022., ali je i dalje najzagađenija zemlja u okružju. Samo sedam zemalja u svijetu koje su postigle sigurnu razinu od najviše pet mikrograma finih čestica po kubnom metru zraka (μg/ m3) može se pohvaliti da je u 2023. imalo sigurnu razinu onečišćenja zraka prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), a to su Australija, Estonija, Finska, Grenada, Island, Mauricijus i Novi Zeland. Portoriko, Bermuda i Francuska Polinezija također su područja u kojima je zrak bio unutar sigurnih razina. U Europi je najčišći zrak imao Island s 4μg/m3, a slijede ga Estonija s 4,7μg/m3 i Finska s 4,9μg/m3. Razina onečišćenja prikazuje se ljestvicom boja, a mnoge europske zemlje spadaju u zelenu kategoriju, što znači da je razina onečišćenja dvostruko veća od sigurnog standarda. Među njima su Švedska, Irska, Norveška, Portugal, Lihtenštajn, Danska, Velika Britanija, Andora, Latvija, Ukrajina, Nizozemska, Luksemburg, Švicarska, Njemačka, Belgija, Francuska, Austrija, Španjolska i Rusija. U žutoj kategoriji - koja označava razine onečišćenja do tri puta veće od sigurnog standarda – su Litva, Češka, Mađarska, Malta, Slovačka, Bugarska, Hrvatska, Poljska, Cipar, Slovenija i Italija.

Godišnje odnese 3300 života

Vlasti Bosne i Hercegovine ne hvataju se ukoštac sa zagađenjem zraka u zemlji, koje svake godine prijevremeno odnosi živote i narušava zdravlje tisuća ljudi. Zagađujuće čestice štetno utječu na zdravlje kroničara, alergičara, male djece, ali i zdravu populaciju. Magla, poput one u Sarajevu, koja je bila prisutna i prije više od pola stoljeća, zbog temperaturnih inverzija, uslijed slabe provjetrenosti doprinosi zadržavanju štetnih čestica, što zrak u gradu čini posebno zagađenim i predstavlja opasnost za njegovo stanovništvo. U zimskim mjesecima Sarajevo često završi na listi najzagađenijih gradova u svijetu. Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch objavila je 2022. godine izvješće u kojem se navodi da su gradovi Bosne i Hercegovine među najzagađenijim u svijetu tijekom zimskih mjeseci i da zemlja ima petu najvišu stopu smrtnosti od zagađenja zraka u svijetu. Prema procjenama Svjetske banke, svake godine 3300 ljudi u zemlji prerano umre od zagađenja zraka, što je devet posto svih smrtnih slučajeva. Kao uzrok tome navodi se činjenica da se zemlja u pogledu grijanja oslanja na ugljen i drvo, a u pogledu proizvodnje električne energije na ugljen. - Složeni sustav vlasti u zemlji također predstavlja poteškoće u borbi protiv zagađenosti zraka. Nema nacionalnog tijela za zaštitu okoliša, a mnoštvo je standarda i propisa koji se slabo koordiniraju između različitih razina vlasti. Oba entiteta koja čine saveznu vladu imaju vlastite pravne okvire, organizacijske strukture i mreže za kvalitetu zraka, što otežava koordinaciju u pristupu upravljanju kvalitetom zraka - naveli su iz Human Rights Watcha.

Samo sedam zemalja u svijetu može se pohvaliti da je u 2023. imalo sigurnu razinu onečišćenja zraka prema standardima SZO-a

U Europi je u prošloj godini najčišći zrak imao Island s 4μg/m3, a slijede ga Estonija s 4,7μg/m3 i Finska s 4,9μg/m3

Infografika prikazuje popis 20 europskih država s najzagađenijim zrakom, odnosnom najvećom koncentracijom PM2,5 čestica u zraku

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok