Sezona prehlada i viroza samo što nije počela, a vrlo dobro nam je poznato koliko smo tada osjetljivi.

U takvim situacijma jedino što nas može spasiti je, osim antibiotika, zdrava prehrana. Posebno moramo obratiti pozornost na nju kako bismo što prije mogli ponovno normalno funkcionirati, piše Greatist. Prenosi Slobodna Dalmacija.

Stoga pročitajte koja je najbolja hrana za suzbijanje i otklanjanje prehlada.

Najbolji način u borbi s virusima je juha. Skuhajte juhu od mesa ili pileću juhu, a na odmet neće biti ni povrtna juha od brokula. Pomoći će vam bolnim mišićima i upaljenim sinusima, a tijelo će ju jedva dočekati jer će dobiti potrebnu dozu energije koju mu ne može dati ni jedna druga namirnica. A i spriječit će isušivanje grla i dehidraciju, koja je najčešća posljedica upala grla.

Vrući čaj tada vam mora postati omiljeni napitak.

Izbacite s repertoara kavu i uvedite čaj, barem na tih par dana kada se ne možete dići iz kreveta jer ima protuupalna svojstva, koja će vam zaliječiti organizam. Možete se i inhalirati kamilicom za jednak učinak i brže ozdravljenje.

Nadalje, citrusi, poput limuna i naranče te grejpfruta, također će vam podići imunitet jer obiluju vitaminom C, koji je nužan za oporavak.

Preporučuje se i začinjena hrana, poput čili papričica, wasabija ili hrena jer će omogućiti organizmu djelotvorniju borbu s virusima i bakterijama, ali nemojte pretjerati. Male količine su dovoljne.

A kao hrana za bolestan želudac idealne su lako probavljive namirnice, kao što su tost i krekeri, đumbir koji smiruje probavne tegobe te riža i banane. Tada nikako ne jedite slatku hranu ili džemove, međutim tamna čokolada u tim situacijama izvrsno će vam leći.

Ali, kada vas boli želudac zapamtite da morate izbjegavati začine i začinjenu te kiselu hranu jer ćete samo izazvati suprotni učinak. Dobit ćete proljev. Dakle, tada su čak i citrusi, pogotovo naranča, zabranjeni jer vode iritaciji iovako oslabljelog želuca.

Preskočite i masnu hranu poput hamburgera i pomfrita jer će vam ulje izazvati dodatne grčeve. Isto tako mlijeko i mliječni proizvodi te jogurt ne dolaze u obzir.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok