Svaki dan peremo zube i svjesni smo koliko je higijena ustiju i usne šupljine važna za naše zdravlje.

No, zasigurno ne znate koje greške uvijek iznova ponavljate te time poništavate učinak pranja zubiju, piše RMRS.

Najčešća greška je predugo korištenje iste četkice jer se ona s vremenom potroši pa ju nakon otprilike 200 pranja trebate baciti jer nakuplja mnoštvo bakterija i prašine iz toaleta.

Prečvrsto i prekratko pranje zubi, također je jedna od najčešćih grešaka koje radite, a isto tako i ne korištenje zubnog konca nakon pranja te ne ribanje jezika četkicom i pastom za zube.

Vjerojatno i vrlo često nemate dovoljno motivacije za pranje te stoga i koristite krivu tehniku, perući ih tako da četkicom prelazite preko zubi ravno, umjesto kružno. Time kao da ih ne perete. A, stomatolozi upozoravaju kako se tehnike pranja moraju mijenjati da bi učinak pranja bio bolji te da nikako ne perete zube više od dva puta na dan jer za to nema potrebe. Dakle, ne perite ih odmah iza svakog obroka jer tako samo iritirate zubno meso.

I za kraj, stomatolozi, kao najveću grešku navode grgljanje vodice za usta odmah nakon pranja zubi.

Većina nas to radi s namjerom da još bolje očistimo i dezinficiramo usnu šupljinu, ali time zapravo dobivamo suprotan efekt. To se događa jer vodica ispere sastojke zubne paste koji su bitni za očuvanje zubi.

Stoga ju koristite sat vremena nakon pranja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok