• Short title article: Sve kreće od vrata

Istraživački tim u Njemačkoj proučavao je magnetsku rezonancu 50 pacijenata kako bi analizirao povezanost između učestalosti glavobolje, bola u vratu i mišića lica.

Tenzijske glavobolje i migrene najčešći su tipovi glavobolja, ali točan uzrok nikad nije pronađen. Njemački tim znanstvenika proučavao je rezultate magnetske rezonance 50 pacijenata, a posebno su se usredotočili na trapezoidne mišiće, koji se protežu preko stražnjeg dijela vrata i ramena i vode do glave i lopatica.

Otkrili su da oni koji pate i od tenzijskih glavobolja i od migrena imaju veće naprezanje tih mišića, te su izravno posljedica toga.

Sve kreće od vrata

MR skeniranja pokazala su također da su u danima kad su patili od bolova u glavi i vratu sudionici istraživanja imali i više nelagode u predjelu vrata, što je pokazalo da su ti mišići bili upaljeni, piše New York Post.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu, koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, ozlijede i stres, može biti povezana s tenzionim glavoboljama i migrenama.

"Naša otkrića podupiru ulogu vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja", rekao je dr. Nico Sollmann i dodao da tretmani koji ciljaju mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavobolje.

Masaža je bolja od lijekova

Osobama koje boluju od migrene preporučuje se kontrola kod liječnika opće prakse i neurologa, što će osigurati pravovremenu dijagnostiku i liječenje.

"Neinvazivne opcije liječenja, koje direktno ciljaju na mjesto bola u vratnim mišićima, poput masaže ili akupunkture, mogu biti vrlo učinkovite i sigurnije od lijekova", rekao je Sollmann.

Ljudima koji pate od migrena također se preporučuje dovoljno sati sna, manje stresa te pravilna prehrana.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok