Nastavnik, profesor, stručni suradnik, odgojitelj, prosvjetni radnik, osposobljene su visokoobrazovane osobe koje izvode nastavu u odgojno-obrazovnom procesu, lijepom zajedničkom riječju učitelji.

Učitelj je danas više no ikad, onaj dio našega društva koji prati tempo društvenih promjena, kontinuirano uči i osluškuje, predlaže i primjenjuje uočeno, svakodnevno u intenzivnom kontaktu s djecom i mladima stvara poticajno okružje, otkriva i potiče, traga za kreativnošću. Nije to običan, rutinski stručni posao, to je životni poziv, neumorna težnja za pridobivanjem svakog pojedinog učenika, rad s teško uočljivim trenutnim učinkom, a dugoročno neprocjenjiv.

Upravljati obrazovanjem i odgojem, i imati primjerene odgovore na sve što dotiče djecu i njihov svijet, odgovorna je i teška zadaća. Neprocjenjiv angažman koji zaslužuje veliko poštovanje. Skala po kojoj svaki učitelj mjeri svoj učinak je učenik.

Učenikovim obrazovanjem dobar učitelj upravlja tijekom školovanja, ali ga cijeli život nadahnjuje. U tom duhu neka ovaj Svjetski dan učitelja bude poticaj svim vrijednim i predanim učiteljima da mladima i njihovoj budućnosti budu nadahnuće.

A na nama svima, osobito na resornom ministarstvu, je obveza osiguravanja primjerenijih materijalnih prava i promocije društvenog statusa učitelja. Trajna nam je zadaća stvarati uvjete za materijalno situiranog, motiviranog i zadovoljnog učitelja.

Resorno Ministarstvo i Vlada Hercegbosanske županije žele svim učiteljima sretan 5. listopad Svjetski dan učitelja.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok