Na području Hercegbosanske županije, gdje ne postoji sigurna kuća, u proteklih devet mjeseci prijavljena su 23 slučaja nasilja u obitelji.

Glasnogovornik županijskog MUP-a Ivica Vrdoljak rekao je Srni da su u ovom razdoblju na području HBŽ-a, koji obuhvaća šest općina – Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Kupres, Livno i Tomislavgrad, prijavljena 23 slučaja obiteljskoga nasilja.

“Najviše slučajeva, osam, prijavljeno je u Livnu, šest u Drvaru, četiri u Glamoču i tri u Bosanskom Grahovu”, naveo je Vrdoljak.

Županijska ministica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Vasilija Broćeta rekla je Srni da na području HBŽ-a ne postoji sigurna kuća, navodeći da je ta potreba opravdana. Ona je rekla da je, prema provedenim istraživanjima, svaka druga žena u BiH nakon 15. godine doživjela neki oblik nasilja.

Broćeta ističe da istraživanja pokazuju i da je u BiH najzastupljenije psihološko nasilje, te da nasilje nad ženama najčešće čine intimni partneri ili članovi obitelji, a rjeđe pripadnici šire zajednice.

“Drugi najzastupljeniji oblik nasilja jeste fizičko, a slijede seksualno i ekonomsko”, dodala je Broćeta.

Ona je ukazala na značaj uloge obrazovnog sustava u sprječavanju nasilja.

“Nasilje se ne događa nekom drugom, ono se događa u našim obiteljima, kod naših susjeda, rođaka”, napomenula je Broćeta, koja je u Livnu otvorila kampanju “16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja”.

Ova međunarodna kampanja obilježava se od 1991. godine. Za početak kampanje je određen 25. studenog – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a za kraj 10. prosinac – Međunarodni dan ljudskih prava. Ove godine bit će obilježena pod motom “Neka svijet postane narančast: Čujte i mene”.

Zgrade i znamenitosti diljem svijeta bit će osvijetljene i ukrašene narančastom bojom, da bi globalna pažnja bila posvećena pitanju nasilja prema ženama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok