Kada u subotu 25. svibnja štovatelji lika i djela Josipa Broza Tita navale u Drvar, ispred ulaza u njegovu znamenitu pećinu dočekat će ih zatvorena vrata s debelim lancem i lokotom.

Prije nekih mjesec i pol dana divlja priroda učinila je svoje: pod teretom snjegova i kiša odronilo se stijenje s Brine i poklopilo jednu od dvije kućice, replike nekadašnjeg zapovjedništva Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i spavaonice vrhovnog komandanta.

Piše: Zoran Šagolj | Slobodna Dalmacija

Nije stalo samo na tome, već su proradili i vodopadi i dobro načeli podove i cijelu unutrašnjost obaju objekata. Općinskim vlastima i lokalnom Centru za kulturu i sport, u čijoj je nadležnosti upravljanje spiljom, nije bilo druge nego za sve posjete zatvoriti najvažniji dio spomen-područja uz rijeku Unac.

Njemački desant

A ove godine na Dan mladosti i Titov rođendan planirano se svečanije nego ikada do sada u poratnim godinama obilježiti 75. obljetnicu "Konjićeva skoka" i desanta, u kojemu je Tito za dlaku izbjegao pad u njemačke ruke i pobjegao prema Kupresu, odakle je najprije s improviziranog aerodroma odletio za Italiju, a potom se vratio na slobodni teritorij Visa.

U Općini su računali da će stići na vrijeme sanirati sva oštećenja, ali su se preračunali.

- U prvi mah - kaže načelnica Dušica Runić - mislili smo da će biti dovoljno nekih 15 tisuća maraka za obnovu, ali se kasnije ustanovilo da treba sanirati i stijenje, jer bi u suprotnom samo privremeno riješili stvar. Struka nam je rekla da je potrebno napraviti čeličnu konstrukciju i na nju staviti zaštitnu mrežu. Točan iznos nemamo, ali se on kreće između 40 i 60 tisuća KM, napominje načelnica.

Problem je što općina nema ni za prvi, a kamo li četiri puta veći iznos. U blokadi su, naime, dva mjeseca od Federalne porezne uprave zbog neplaćenih obveza. Zato je mlada načelnica, koja je u tu dužnost zasjela nakon izvanrednih izbora u veljači, odaslala apel za pomoć na sve strane. I odjednom je pomalo zaboravljeni Drvar opet dospio u središte javnosti.

- U principu mi kao Općina i ne moramo sada osigurati taj novac jer je Titova pećina već godinama spomenik pod zaštitom. Prvo smo se obratili našoj županiji, Herceg-bosanskoj u Livnu, ali s njihove strane nismo dobili nikakav odgovor. Prvo sam mislila da je zbog režima privremenog financiranja u kojemu se nalazimo i mi i oni, pa zbog tehničkog mandata stare i nesastavljanja nove vlade na federalnoj razini, ali očito ima nešto više - veli načelnica.

Jesu li posrijedi ideološka, nacionalna.... razmimoilaženja, pitamo je i odmah dobivamo odgovor:

- Vjerojatno ima toga. Ja cijenim ako neko poštuje svoje, okej, ali neka mi dopuste da i ja poštujem moje.

'Načelnica mlati gluposti'

I tu se u cijelu priču uplelo pitanje crkve. Hrvati je u Drvaru ne mogu izgraditi već više od 20 godina. Prst krivnje upiru o lokalne vlasti, gdje od 2001. godine Dodikov SNSD vodi glavnu riječ.

Nikako da ponude lokaciju na što su se obvezali u brojnim koalicijskim sporazumima s Čovićevim HDZ-om. Sada je u pitanje kod nove strukture došao i centar koji bi Crkva htjela izgraditi na lokaciji što ju je sama kupila na ulazu u grad, na mjestu bivšeg stočnog pazara.

- Mi jesmo u koaliciji, ona je vertikalno spuštena s države na lokalni nivo, ali ne bih rekla da crkva i pećina imaju nešto zajedničko. Ja jesam prozivala da se financira franjevačke muzeje, ali muzej je muzej, povijest je povijest i što je bilo, bilo je. Ako imamo mogućnost od te povijesti ostvariti prihod za sutra, zašto se onda ovaj ne stavi u budžet županije, kao što su tamo muzeji u Livnu, Tomislavgradu... A što se tiče te nove lokacije, iz Župnog ureda su nam se obratili zahtjevom za poslovni prostor i crkva se tu nigdje ne spominje - pojašnjava Runićka.

Hrvata je u Drvaru trenutačno između 400 i 450. Tu se u procjenama slažu i šef lokalnog HDZ-a Stijepo Vukančić i župnik don Davor Klečina.

- Nas Hrvate ni taj 25. svibnja, ni Titova pećina uopće ne zanimaju. Mi sve to vezujemo s 27. srpnjem, tzv. Danim ustanka, kada je pobijeno više od 140 Hrvata od Grahova preko Drvara do Petrovca - bez ustručavanja će reći HDZ-ovac Vukančić.

On najmanje ne štedi svoju koalicijsku partnericu iz SNSD-a.

- Načelnica se, kao i u mnogo drugih stvari miješa u nešto što joj nije posao, pa opterećuje javnost, mlati gluposti.

Što je Titova pećina, ja vas pitam. Pa to je zaštićeni spomenik i rješenje treba tražiti u federalnim i državnim institucijama. Neka oni izvole doći. A te kućice, pa još su lani devastirane u najvećoj mjeri jer ih ovi iz Općine nisu održavali. To vam je bit - pojašnjava Vukančić, ali napominje da ne bi imao ništa protiv da pećina i dva muzeja u njezinu podnožju imaju i 100 umjesto današnjih sedam do deset tisuća gostiju godišnje i svi u Drvaru od nje lakše žive.

Križ za srpske vojnike može, a Hrvati...

I dok je on Hrvat s najdužim životnim stažom u tom krajiškom gradiću (od rujna 1995.), župnik je stigao prije pet godina. Kao i njegovim prethodnicima glavni je cilj bio izgraditi novu crkvu i iseliti iz privremenih prostora u Sokolskom domu (ex Partizan), koji im je na korištenje dao povjerenik Vlade nekadašnje Herceg-Bosne.

- Protiv crkve bi uvijek izvlačili neki birokratski razlog. Do 2007. bilo je to što je nema u regulacijskom planu koji je, pazite sad, donesen 1982. godine.

Onda su se potpisivali kojekakvi sporazumi, posljednji 2017. kada je i donesena odluka na Vijeću da će nam se ponuditi tri lokacije. Od tada čekamo. Ali zato uredno u centru mjesta niče 15-metarski križ za sve poginule srpske vojnike u Otadžbinskom ratu, kako oni nazivaju ovaj posljednji. Pa ni njega sigurno nema u komunističkom regulacijskom planu, a sve se provlači pod firmu rekonstrukcije partizanskog spomen-obilježja. Nečuveno! - ozlojađen je drvarski župnik, uz podsjećanje da su Katolička crkva i dva groblja postojali do 1947. u Drvaru, ali je tada srušena, odnosno posljednja počivališta preorana.

- Koliko god bila kriva lokalna srpska vlast u Drvaru, toliko je i hrvatska u Županiji u Livnu. Nisu zainteresirani da se riješi naš problem. Mi smo kolateralna žrtva političkog saveza Srba i Hrvata u BiH, Dodika i Čovića. Ja to opravdavam, svatko ima pravo tražiti partnera, ali zamjeram HDZ-u što zaradi tog partnerstva gaze nas, trguje našim ljudskim pravima, što sloboda vjeroispovijesti jest - reći će don Davor Klečina.

HDZ: Pitajte Komaricu za crkvu

Ni njemu i pretpostavljenima u crkvenim strukturama ne ostaje dužan Stijepo Vukančić iz HDZ-a.

- Mi smo do 2001. godine i srpskog preuzimanja općine, kada nas je ovdje u jednom trenutku bilo više od osam tisuća, mogli komotno izgraditi crkvu. Zašto nismo, odgovor leži kod biskupa Franje Komarice.

Njemu smo predlagali, ali on je rekao da takvo što ne dolazi u obzir dok se Srbima u cijelosti ne vrati imovina. Džaba smo ga uvjeravali da oni to nikada neće dopustiti i evo gdje smo se doveli. Srbi su znali i znaju ako se Crkva napravi da bi Hrvati ostali u Drvaru. A to im ne paše - veli on i dodaje kako je od Dragana Čovića u nekoliko navrata dobivao uvjeravanja kako je sve oko Crkve i gradnje dogovoreno s Dodikom, ali od toga ništa na koncu ne bi bilo.

Ni najnovija sporenja oko crkve nisu ni najmanje usporila pripreme za obilježavanje Dana mladosti. Stvar je u svoje ruke preuzela nova šefica muzeja i spilje Suzana Jović. Očekuje nekoliko tisuća posjetitelja te subote sa svih strana bivše Jugoslavije. Jednih će biti najviše.

- To su vam Slovenci. Ima i drugih, ali oni su najvjerniji. Ne da dolaze svjedoci toga vremena, nego i njihova djeca, unuci, praunuci - kaže.

Zbog oštećenja dviju kućica unutar Titove pećine ljudi se već mobiliziraju.

- Nama su se, kao i u Općinu, javili mnogi i nudili pomoć. Od običnog svijeta, koji bi uplatio koliko može od svoje crkavice na žiro-račun, preko privatnika, do kompanija. Nude nam i poslovnu suradnju - otkriva Jović, ali ne želi previše iznositi detalje.

Najveći joj je problem kako spriječiti silan svijet da se tog dana penje strmim i oštrim stijenama do pećine. Zaključana kapija možda neće biti dovoljna.

- Da se bilo što dogodi, mi iz Općine bi bili krivi. Zato nikome nema prolaza - odlučna je načelnica, koja kaže da se unutar kompleksa u iduću subotu neće zbog cijele situacije i velike obljetnice naplaćivati ulaznice, koji su već sada ionako snižene s pet na tri KM.

- Zato će biti pasulja ili graha, kako hoćete. I to posnog, s junetinom i rebarcima, neka svi uživaju i nitko ne bude zakinut - najavljuje načelnica.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok