U ponedjeljak 11.studenoga 2019. godine, u zgradi Vlade Hercegbosanske županije održan je sastanak u svezi sa problematikom uzgojnog područja mrkog medvjeda „Plješevica – Vitorog“ i nastalih šteta od medvjeda na području Hercegbosanske županije.

Na održanom sastanku su bili predstavnici Ministarstva HBŽ, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona.

Ministar Ivica Brešić je predstavljanjem teme sastanka dao uvodne riječi o predmetnoj problematici, o štetama počinjenim od strane mrkog medvjeda koje su postale gotovo svakodnevnica na području Hercegbosanske županije. Napomenuo je da  se Hercegbosanska županija nalazi na Uzgojnom području medvjeda „Plješevica-Vitorog“, a korisnici lovišta nemaju odobrenje za odstrel medvjeda koje izdaje Federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zbog nepostojanja zajedničkog plana gospodarenja mrkim medvjedom na uzgojnom području.

Resorni ministar je iznio podatke o povećanju o broju šteta od mrkog medvjeda u 2019. godini iz čega se vidi da se broj šteta povećao  2 do 3 puta u odnosu na prethodne godine, što nam govori da se povećalo brojno stanje navedene divljači. Isto tako navodi da je žurno potrebno rješavanje toga problema kako ne bi došlo do situacije da se ugrozi ljudski život jer se medvjed spustio i u gradska naselja posebno u gradu Kupresu. Na prethodnom sastanku s federalnim ministarstvom donesen je zaključak da je jedino moguće rješenje i da je istu potrebno uraditi u što kraćem roku.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona Sulejman Kulenović izražava zadovoljstvo zbog inicijative za izradu Plana gospodarenja mrkim medvjedom te će njihov predstavnik omogućiti podatke za izradu istog.

Pomoćnica ministra Srednjobosanskog kantona podržava izradu plana gospodarenja na području cijelog uzgojnog područja preko radne grupe koju bi predstavljali zastupnici sva 3 (tri) ministarstva a podatci bi se koristili na temelju godišnjih planova korisnika lovišta.

Nakon kraćih konzultacija i rasprave svi sudionici donijeli su zaključke:

Da se za privremeno rješenje izradi plan gospodarenja mrkim medvjedom za uzgojno područje Plješevica – Vitorog na temelju podataka iz godišnjih Planova gospodarenja svih korisnika lovišta (unutar gore navedenog uzgojnog područja) te da se podaci tabelarno slože sukladno planiranom  i odobrenom odstrelu medvjeda iz godišnjih planova gospodarenja. Izrađeni Plan zatim dostaviti Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva tražeći SUGLASNOST na isti, sukladno zaključcima sa sastanka održanog 24. listopada 2019. godine.

Da se kao dugoročno RJEŠENJE; Istodobno, pismeno i zajednički od Federalnog ministra zahtjeva izmjena Rješenja o Uzgojnim područjima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok