U Hercegbosanskoj županiji, unatoč naporima nadležnih, a i dijela stočara, bruceloza nije iskorijenjena. Riječ je o zaraznoj bolesti koja se veoma lako sa životinja prenosi na ljude i prisutna je u cijeloj BiH, no, pandemija koronavirusa bacila je u drugi plan i zoonoze i sve druge bolesti. Jesmo li u 'novom normalnom' zanemarili zdravlje životinja, istražila je ekipa Federalne televizije iz Livna.

Primjenom preventivnog cijepljenja u okviru državne strategije borbe protiv bruceloze poodavno se prestalo s akcijom obvezne dijagnostike krvi ovaca i koza, a nadležni reagiraju po prijavi sumnje na zarazne bolesti unutar obiteljskih gospodarstava. Prošle godine nadležnom županijskom ministarstvu dostavljeno je sedam prijava.

„Od toga je pet prijava s utvrđenom bolesti životinja gdje smo imali tri pozitivna reaktora na brucelozu i jedan pozitivan reaktor na tuberkulozu. Sumnja je odbačena kod prijave na antraks i kod prijave na bjesnoću“, pojašnjava dr. veterine Dubravka Puđa, šefica Odsjeka za veterinarstvo HBŽ.

„Bilo je prijava vezano za bespravnu ispašu, tzv. nomadska ispaša. U svakom slučaju, u manjem obimu nego prošlih godina, a prioritet nam je bila pandemija jer su svi inspektori bili angažirani 24 sata dnevno u jednom periodu po pitanju pandemije tako da smo stavili sve u drugi plan“, ističe Dubravko Kovačević, ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove HBŽ.

Unatoč tome, sve mjere po pitanju prevencije zaraznih bolesti kod životinja, veterinarska služba obavila je sukladno zakonu i pravilima struke.

„Preventivna cijepljenja obavljena su za antraks 1.043 goveda su cijepljena i 6.479 ovaca. Na brucelozu malih preživača cijepljeno je 13.528 ovaca, na svinjsku kugu 2.836 svinja“, dodaje Puđa.

Zavodu za javno zdravstvo HBŽ u istom razdoblju nije prijavljen ni jedan slučaj oboljenja ljudi od bruceloze. Međutim, zbog korone kao i činjenice da je tu bolest teško prepoznati budući da se simptomi mogu lako zamijeniti za simptome gripe, sve te podatke treba uzeti s rezervom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok