Na poziv drvarskog župnika don Davora Klečine 35 mladih zajednice “Nanovo rođeni” iz Botinca boravili su u župi Drvar, od 24. do 28. srpnja 2021., u povodu obilježavanja Dana mučenika Banjolučke biskupije i 80. obljetnice stradanja drvarskog župnika Waldemara Maximiliana Nestora i drvarskih katolika, a u sklopu “Misije mira i pomirenja” koju je zajednica počela ove godine provoditi u Bosni i Hercegovini.

Mladi su boravak u Drvaru započeli u subotu 24. srpnja u večernjim satima proslavom sv. mise zajedno s domaćim vjernicima, a potom su za sve župljane ali i prolaznike imali večer slavljenja Boga na otvorenom, u glavnoj gradskoj ulici (Titovoj), ispred privremenog bogoslužnog prostora župe sv. Josipa.

U nedjelju 25. srpnja “Nanovo rođeni” animirali su pjevanjem misna slavlja u Drvaru i Bos. Grahovu. Nakon izleta na Šatorsko jezero, gorsko oko smješteno na 1500 m n/v, mladi su u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bos. Grahovu imali za župljane večer slavljenja Boga sa svjedočanstvima. Nakon župnikova nagovora u kojem je istaknuo da je mjesto na kojem je izgrađena crkva posebno sveto mjesto, natopljeno mučeničkom krvlju župnika don Jurja Gospodnetića i “grahovske majke Makabejke” Anice Barać i njenih 9-oro ubijene maloljetne djece, u večeri slavljenja Boga se osjetila posebna nazočnost Duha Svetoga.

Nakon izleta na rijeku Unu i posjeta Štrbačkom buku i Japodskim otocima, mladi su u večernjim satima sa župnikom Klečinom slavili sv. misu na groblju u mučeničkoj i potpuno uništenoj župi Krnjeuša, ispred spomen-križa podignutog u čast ubijenog župnika Krešimira Barišića i preko 240 stradalih župljana Krnjeuše.

Vrhunac ovog posjeta mladih iz zajednice “Nanovo rođeni”  bilo je hodočašće od Trubara do Drvara koje je započelo u 3 sata ujutro 27. srpnja, točno u isto vrijeme kao i prije 80 godina (1941. g.) kada je drvarski župnik Waldemar Maximilian Nestor, vraćajući se s hodočašća sv. Ani u Kosovu kraj Knina, izveden iz vlaka od četničkih ustanika zajedno sa skupinom svojih vjernika, pogubljen i bačen u jamu Golubnjača nedaleko pravoslavne crkve u Trubaru.

Mladi iz “Nanovo rođenih” zajedno s drvarskim župnikom Klečinom, okupili su se u 3 sata ujutro kod jame Golubnjače pomolili se i krenuli – uz pjesmu i molitvu - na 30-km dugačak put do Drvara, želeći time simbolično dovršiti hodočašće koje nije uspio dovršiti drvarski župnik Nestor sa svojim vjernicima. Na čelu hodočasničke kolone cijelim putem su nosili križ, papinsku zastavu i sliku župnika Nestora.

Hodočasnička kolona stigla je u Drvar neposredno uoči početka obilježavanja Dana molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije gdje su nazočili polaganju vijenaca ispred spomen- križa poginulih hrvatskih branitelja u središtu grada, a potom i molitvi križnog puta mučenika te pjevanjem animirali misno slavlje u nedovršenom pastoralnom centru koje je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom i drugim svećenicima.

Od sadašnjeg bogoslužnog prostora do pastoralnog centra u izgradnji, mladi “Nanovo rođenih” su predvodili hodočasničku kolonu duž glavne gradske Titove ulice, dostojanstveno noseći križ i moleći, unatoč provokacijama daleko brojnije skupine tzv. “antifašista” - poklonika komunizma, partizanskog pokreta i lika i djela Josipa Broza Tita – koji su pokušali omesti molitveni skup puštanjem preglasnih partizanskih pjesama iz obližnjeg spomen-parka.

(Župa Drvar)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com