U jami Nevidna voda pored Livna, najdubljoj jami u BiH i jednoj od najljepših na Dinari, speleolozi iz društva "Željezničar" iz Gospića, "Velebit" iz Zagreba i "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada organizirali su ronilačku ekspediciju.

Cilj ovogodišnje, četvrte po redu ekspedicije, bio je zaron u jezero koje se nalazi na 653 metra dubine od ulaza u jamu i provjera geoloških i klimatskih procesa, te izravan uvid u podzemne vodene tokove i brojne špiljske životinje.

Ekspediciju je činilo 35 speleologa iz 12 speleoloških klubova iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije i BiH, kazao je Feni u ime organizatora Josip Marković.

"Cilj ovogodišnje ekspedicije bilo je istraživanje sifonskog jezera na dnu jame. Profesionalni speleoronioci Đenis Barnjak, Valentina Plemenčić i Filip Šarc izvršili su prospecijski zaron te su dubinomjerom utvrdili dubinu od 60 metara. Biološki je uzorkovana fauna sifona, koja će biti analizirana na fakultetu u Ljubljani. Temperatura vode je 8 stupnjeva dok je u višim dijelovima 4 stupnja", kazao je Marković.

Ovaj podatak, dodaje Marković, ukazuje da je sifonsko jezero povezano s podzemnim vodama Livanjskog polja.

"Ronioce je iznenadila kristalno bistra voda u sifonskom jezeru. Međutim sifonsko jezero je i dublje, te će se pravi zaron raditi narednih godina s još sofisticiranijom opremom prilagođenom za tako duboke zarone", naglasio je Marković

Dodatnu podršku i logistiku pri ovoj zahtjevnoj ekspediciji pružili su Zoran Ivanković i Mijo Ivanović iz Livna koji su ustupili vikendice za smještaj njihovih članova kao i DVD Lištani i GSS-u HBŽ. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com