U utorak, 22. ožujka u Srednjoj strukovnoj školi Silvije Strahimir Kranjčević Livno, Dinarina 2 s početkom u 13:10 h održat će se info dan u sklopu projekta LAB-OP- Poboljšanje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sustava, sufinanciranog u okviru 2. poziva Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.

Organizator događanja je projektni partner Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar. Nositelj projekta je Opća bolnica Zadar (Hrvatska), dok na projektu još sudjeluje i partner JZU Opća bolnica „Blažo Orlandić“ Bar (Crna Gora). Ukupna vrijednost projekta iznosi 978.236,45 eura uz stopu sufinanciranja 85 % bespovratnim sredstvima te 15 % iz vlastitih sredstava. Provedba projekta započela je 15. svibnja 2020. godine i traje 24 mjeseca, do 14. svibnja 2022. godine.

Cilj održavanja ovog događanja je podizanje svijesti populacije, učenika, nastavnika i zaposlenika Škole o važnosti pravilne pripreme za laboratorijske pretrage, obzirom da veliki dio tih pretraga daje lažne rezultate. Na najavljenom info danu sudionicima će biti predstavljene sljedeće teme od strane predavačica Irene Rinčić Pilić, mag. med. biochem. spec. med. biokemije iz Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru i prof. dr. sc. Irene Drmić Hofman s Medicinskog fakulteta u Splitu:

1. Osiguravanje pravilnog uzorkovanja krvi i urina i priprema za laboratorijska ispitivanja, te

2. Razni čimbenici koji utječu na laboratorijska ispitivanja i njihovu pravilnu interpretaciju.

Sudionici info dana će biti na odgovarajući način informirani i educirani o važnosti pravilne pripreme za laboratorijsko ispitivanje.

Obrazovni pristup će biti prilagođen sudionicima, s ciljem smanjivanja rizika od predanalitičke pogreške na projektnom području.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok