Dana 13.04.2022. godine u Donjim Rujanima  izaslanstvo Braniteljska udruge Sektor Rujani obilježilo je paljenjem svijeća i polaganjem vijenca 30. godišnjicu smrti prvog poginulog branitelja Livanjske bojišnice  NIKOLE KNEZA - CECANA iz Prologa (rođen 22.09.1955 godine.) koji je na današnji dan 1992. godine u napadu na Donje Rujane dao svoj život braneći slobodu.

Nikola se kao dragovoljac od samih početaka uključio u obranu Livna, skupa sa svojim sumještanima raspoređuje se u postrojbu HVO-e, u 2. bojnu, 2. satnije, 1. sektora obrane Livna - Rujane.

Tog 13.04.1992. godine neprijatelj je jakom topničkom vatrom napao položaje u Rujanima s ciljem odvlačenja pozornosti sa planiranog topničko pješačkog napada na Hrvatske snage iz pravaca Glamoča na prijevoju Korićina i iz pravca sela Dolac prema Strmici.

Naređenje je bilo rasporediti se u netom iskopane rovove uz šumski potok „Jaruga“, učvrstiti se i spremiti za očekivani pješački napad.

Krhotinom granate Nikola je pogođen uslijed čega je zadobio za život pogubne ozlijede te unatoč pomoći suboraca preminuo, ostavljajući za sobom suprugu i troje malodobne djece.

Nikola, Hrvatski viteže osobno i ime suboraca hvala ti na slobodi u koju si ugradio svoj život „neka ti je laka Livanjska zemlja“.

Navode iz braniteljske udruge "Sektor Rujani".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok