U organizaciji Općine Tomislavgrad  i Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ sinoć je, na Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu, održan program Ususret 1100. obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju,  kao svojevrsna priprema velebne proslave koja će se na Duvanjskom polju održati za tri godine.

Na početku programa nazočne je pozdravio načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić, a nakon njega obratio se župan Splitsko-dlamtainske županije Blaženko Boban, koji je darovao Hrvatima Tomislavgrada kraljevsku krunu izrađenu od srebra s pozlatom.  Svečanosti je nazočio predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin i ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Gordana Nakić.

Publici su predstavljena imena vrijednih i zaslužnih ljudi koji su dali nemjerljiv doprinos  u izradi kraljevske krune, odore, obuće. Idejno rješenje kraljevske krune kralja Tomislava izradio je duvanjski akademski kipar Ilija Skočibušić. Kraljevsku odjeću osmislila je i dizajnirala prof. dr.sc. Jasmina Pacek s Akademije za kulturu i umjetnost iz Osijeka, dok je plašt, tuniku i košulju uradila Katica Turalija Siler.  Zaslužni za izradu plašta tunike i košulje, Katica Turalija Siler,  zlatovez na plaštu Olgica Zagrajski, ručno tkanje tunike Tomislav  Miličević a za izradu čizama, “Otos” Osijek, obućari Branko Trupeljak i Nikolina Kupirović. Mač su izradili članovi Udruge Red srebrnog zmaja iz Zagreba prema istraživanjima starohrvatskoga oružja iz 10. stoljeća. Matko Lendler radio je korice i remen, a Filip Gudan je radio križnicu, jabuku i dršku mača. Pjevačka skupina Udruga Hrvatska duvanjska baština i ženska skupina gangašica otpjevale su pjesme,  Duvno moje neka ti je slava u tebi je kruna Tomislava,  i  Zagreb nema što Duvno imade prvu krunu od hrvatske vlade.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok