U Tomislavgradu je jučer održana 16. sjednica Skupštine HBŽ, na kojoj je usvojeno nekoliko vrlo bitnih zakona, odnosno njihovih izmjena i dopuna - i to iz domena dvaju ministarstava: Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih, te Ministarstva pravosuđa i uprave.

Za predložene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti Skupštine HBŽ, a koji je donesen prije 16 godina, skupštinski zastupnici dali su zeleno svjetlo. Izmjene se uglavnom odnose na izbor i sastav upravljačkih tijela kao i izbor ravnatelja, koji je dosad morao biti iz zdravstvene struke. Javlja FTV.

„Može biti pravna, ekonomska struka sa položenim menadžmentom, što nam daje veću mogućnost da postavimo tamo gdje ne možemo ravnatelja, s obzirom na to da je medicinski kadar deficitaran. To znači da se ne isključuje medicinska struka, da se daje samo šira mogućnost kod izbora ravnatelja“, objašnjava ministar rada, zdravstva i socijalne skrbi HBŽ Momčilo Bajić (SDP).

U obrazloženju ovih promjena istaknuo je i da stanje u zdravstvu zorno govori da nije bilo dobro to što su liječnici bili i ministri i ravnatelji.

„Rezultat toga rada je 30 milijuna gubitka u zdravstvenim ustanovama i sigurno je dobro da to mogu voditi drugi ljudi koji to posmatraju sa neke druge pozicije, uz, naravno, dobrog suradnika liječničke struke. To je sasvim normalno, to je tako i u okruženju“, ističe ministar Bajić.

U nastavku sjednice usvojen je i Zakon o radu, te po skraćenoj proceduri i prijedlog Zakona o dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu županijske uprave kojim je omogućeno formiranje Upravne organizacije za borbu protiv korupcije uz koje se vežu dvije bitne odrednice.

„Jedno je da je ona posebna po svojoj funkciji i po svojim nadležnostima, i drugo što je njen rukovoditelj, odnosno šef posebna osoba koja se razlikuje od ostalih državnih službenika. Najveća specifičnost je ono što je najbitnije, što je srž, što je suština ovoga svega, jeste posao kojim će se baviti“, navodi ministar pravosuđa i uprave HBŽ Milan Bašić (SNP FBiH).

Rukovoditelj Ureda za borbu protiv korupcije bira se javnim natječajem kao i svi ostali rukovodni državni službenici, a razlika je u tome što mu mandat nije ograničen na pet godina, kao što je slučaj kod ostalih ravnatelja županijskih uprava.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u