Sukladno Odluci koju je donio Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, a koja se tiče Izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, HDZ 1990 upozorava građane Hercegbosanske županije na kaznene odredbe propisane navedenim izmjenama Izbornog zakona.

U raspodjeli biračkih mjesta u Hercegbosanskoj županiji sudjeluju čak 42 politička subjekta, dok se za glasove realno natječe tek nešto više od 10 političkih subjekata. HDZ 1990 izražava sumnju da je gotovo 30 političkih subjekata registriranih na izborima za Hercegbosansku županiju prijavljeno fiktivno, a sve s ciljem trgovine biračkim odborima. S obzirom na naprijed navedene izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, HDZ 1990 poziva na oprez sve građane koje političke stranke pokušavaju angažirati u biračkim odborima.

Pozivamo građane koje su političke stranke prijavile za rad u biračkim odborima da provjere u svojim matičnim strankama preko kojih političkih subjekata su prijavljeni za rad u biračkom odboru, a sve zbog toga što je Izbornim zakonom predviđena kazna od 3.000 KM za osobu angažiranu u biračkom odboru koja se fiktivno predstavi, te 30.000 KM za politički subjekt koji vrši fiktivne prijave članova biračkih odbora. (članak 19.8 st. 7. i članak 19.9 st. 12. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine). Prema navedenom zakonu kažnjeni mogu biti i članovi gradskih/općinskih izbornih povjerenstava koji izvrše imenovanja članova biračkih odbora na ovaj način.

HDZ 1990 ima informacije da pojedine političke stranke vrše navedene zloupotrebe Izbornog zakona što bi na koncu angažirani pojedinci mogli skupo novčano platiti i kazneno odgovarati, a same političke stranke bi mogle, sukladno zakonu, biti skinute s popisa ovjerenih političkih subjekata za predstojeće izbore.

S obzirom da se zalažemo za provođenje fer i poštenih izbora, HDZ 1990 će angažirati dovoljan broj promatrača na svim biračkim mjestima u Županiji, te ćemo nadležnom tužiteljstvu, Središnjem izbornom povjerenstvu i Uredu Visokog predstavnika prijaviti sve pojedince i političke subjekte za koje uočimo da su prekršili Izborni zakon s ciljem stjecanja ne pripadajućih mjesta u biračkim odborima.

Navode iz HDZ-a 1990 HBŽ-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok