Tijekom jučerašnjeg dana jedan  online medij iz HB županije je izvjestio o ponovnom raskolu u HDZ-u BiH HB županije. Prema navodu ovoga online medija zbog lošeg izbornog rezultata doći će do raspuštanja  županijskog odbora HDZ-a BiH. Sve prema neslužbenim izvorima. Bar tako tvrde.

Isti medij tvrdi, neslužbeno, da su pojedini zastupnici iz HDZ-a BiH spremni podržati Hrvatski nacionalni pomak ( HNP – Pomak) i HDZ 1990, kao i ostale stranke koje čine trenutnu vlast, u formiranju nove Vlade HB županije.

Prema saznanjima portala Livno Online radi se o konstrukcijama koje za cilj imaju destabilizaciju HDZ-a BiH u HB županiji koji je vrlo blizu formiranju skupštinske većine, ali i nove Vlade HB županije zajedno s partnerima.

A da su u pitanju medijske besmislice ima više razloga.

Kao prvo. Ukoliko već postoji većina koju su u prošlom mandatu predvodili Pomak i HDZ 1990 onda bi se na predstojećoj sjednici Skupštine HB županije, zakaznoj za ponedjeljak, izabralo rukovodstvo Skupštine. A ne bi se birala osoba koja će rukovoditi sjednicama Skupštine.

Kao drugo. Županijski odbor HDZ-a BiH HB županije je pozitivno ocijenio izborni rezultat ove stranke na prošlim općim izborima i broj osvojenih zastupničkih mandata (5). Naravno, uzimajući u obzir činjenicu disidente iz Općinske organizacije Tomislavgrad, njih šest, koji su 2020. napustili HDZ BiH i osnovali Pomak na čelu s aktualnim predsjednikom Vlade HBŽ Ivanom Vukadinom, i jedan kasnije iz OO Kupres. I treba li ova ocjena biti razlog za raspuštanje od strane središnjice HDZ-a BiH? Napomenimo da je HDZ BiH na općim izborima 2018.godine osvojio 8 zastupničkih mandata.

Kao treće. Tvrdnja da je HDZ BiH HBŽ postigao drugi najlošiji izborni rezultat u svojoj povijesti ne odgovara stvarnom stanju poznavajući način na koji su pojedini, bivši članovi ove stranke, koristeći preferencije uglavnom putem dopisnih glasova, došli do mjesta zastupnika u Skupštini na izborima 2018.godine. Možda je bolje reći da je Pomak sa sedam zastupnika pao na pet, a HDZ BiH s jednog došao na pet. I tko je tu ostvario lošiji rezultat u odnosu na 2018.godinu?

Kao četvrto. Tvrdnja da su pojedini, novi  zastupnici iz reda HDZ-a BiH spremni podržati novu/staru Vladu koju bi predvodili Pomak i HDZ 1990 je samo pusta želja pojedinih stranaka. Iako bi za potrebnu dvotrećinsku većinu za novu Vladu bar HDZ 1990 ili Pomak morali biti dio izvršne vlasti. A tome je trenutno bliže Pomak kao poželjniji partner HDZ-a BiH i partnera. Podsjetimo. Za formiranje Vlade u HB županiji potrebno je 17 od 25 „ruku“, a Pomak i HDZ 1990, koji su u koaliciji, imaju devet.
I kao peto. Nedolazak zastupnika Stipe Galića (HDZ BiH) na sjednicu Skupštine HBŽ  prilikom izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH nije nikakav čin neposlušnosti prema HDZ-u BiH nego je pitanje osobnih razloga.

Podsjetimo da je prije nekoliko tjedana aktualni predsjednik Vlade HBŽ i predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka (Pomak) Ivan Vukadin održao sastanak s dosadašnjim koalicijskim partnerima, i to u zgradi Vlade, koji je doživio fijasko. Prvenstveno zbog načina organizacije istoga gdje su pozvani svi zastupnici u Skupštini HB županije koji su činili dosadašnju većinu. Politički bonton predviđa razgovore samo s predsjednicima stranaka što je izazvalo revolt u rukovodstvima stranaka koje su do sada sudjelovale u vlasti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok