• Short title article: 10 godina aktivnog djelovanja

Povodom desete obljetnice aktivnog djelovanja, Kulturno-umjetničko društvo „Rudine - Župa Vidoši“ iz Livna izdalo je i javnosti predstavilo bogatu fotomonografiju.

Događaju su, uz ljubitelje folklora, predstavnike crkvene i civilne vlasti, nazočili i prijatelji iz drugih kulturno umjetničkih društava iz BiH i susjedne Hrvatske.

U toploj srpanjskoj večeri atrij Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno bilo je mjesto na kojemu se govorilo o 13 godina postojanja KUD Rudine. No, tri godine korone učinile su svoje pa su i proslava desete obljetnice i predstavljanje monografije 'zakasnili' isto toliko.

„Ja sam imao tu sreću i čast da budem nekako u tim korijenima KUD-a Rudine Župe Vidoši i da pomognem mojim dragim prijateljima, čuvaricama i čuvarima tradicije i tradicijske kulture. Pomagali smo se sve ove godine i posebno sam ponosan da lijepi dio monografije je pripao i meni“, kazao je Branko Uvodić, tv voditelj i autor serijala „Lijepom našom“. Piše FTV.

 

„Mi smo se upoznali negdje 2009. na prvom festivalu u Benkovcu pjevačkih skupina, gdje sam im dodijelio nagradu za izvornost i za kvalitetu i za njihov nastup, odonda smo u biti nekako zajedno i, evo, monografija koju su upravo izdali je dokaz da to sve skupa, kako su to i dokumentirali, pokazuje svu tu vrijednost i bogatstvo koje mogu ostaviti sebi stvarno za sjećanje, za buduće generacije“, izjavio je Danijel Šota, direktor Vinkovačkih jeseni.

A publikacija je svojim izgledom, fotografijama i pratećim, povremeno vrlo duhovitim tekstom koji su članovi društva baštinili zajedno s izvornošću tradicije, ostavila bez riječi i samog predstavljača.

„Kad vas nešto ostavi na prvu bez riječi, ima definitivno dubinu i težinu, a kad iza toga stoji u najmanjem 10-godišnji rad, onda je to hvale vrijedno djelo“, ističe Jure Miloš, etnoglazbenik iz Gruda, magistar filozofije i povijesti.

Kako je napomenuo Josip Perković, predsjednik je KUD Rudine – Župa Vidoši Livno, sačuvali su više od 750 sa fotografija preko 160 nastupa, ali da je najvažnije da su uspjeli sačuvati tradiciju i običaje.

Kroz KUD Rudine do danas je prošlo oko 350 članova svih dobnih uzrasta i svi su našli svoje mjesto u monografiji, a cijelu svečanost svojim pjesmama su dodatno upotpunili ženska i muška pjevačka skupina koji s ponosom nose specifične narodne nošnje livanjskog kraja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok