Građani BiH su, za samo deset mjeseci prošle godine, popili alkoholnih pića iz uvoza ukupne vrijednosti 132 milijuna maraka.

Iako je vrijednost uvezenih žestokih pića, vina i piva u blagom padu u odnosu na ranije godine, činjenica je da, unatoč skromnom standardu mnogih bh. građana, na spomenute robe troši se veliki novac, piše Srpska.info.

Ilustracije radi, od siječnja do kraja listopada prošle godine, alkoholna pića bh. građane koštala su toliko koliko je potrebno da se isplati točno 150.000 prosječnih plaća ili skoro 360.000 mirovina.

Također, nije teško izračunati da se na uvozna žestoka pića, vino i pivo svakoga dana u prosjeku potroši skoro 450.000 KM.

Analiza Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuje da smo za deset mjeseci 2018. godine uvezli vina u vrijednosti oko 23 milijuna maraka, jakih alkoholnih pića više od četiri milijuna i piva skoro 105 milijuna KM. Ništa čudno, da u državi nema više od 440.000 nezaposlenih, dok za plaću ispod prosjeka radi skoro dvije trećine zaposlenih, a desetine tisuća radnika od prvog do prvog preživljavaju od minimalca. Najviše građani troše na pivo, koje se uglavnom uvozi iz Hrvatske i Srbije, prenosi Bljesak.info.

Po količini i vrijednosti slijedi uvoz iz Slovenije, Crne Gore i Nizozemske, a pivo također uvozimo i iz Njemačke, Španjolske, Poljske, Bugarske, Češke, Velike Britanije, Austrije, Mađarske, Rumunjske ili Moldavije.

Stanovnici BiH za samo godinu dana kupe više od 265,8 milijuna kutija cigareta, ukupne vrijednosti čak 1,1 milijardu KM. To praktički znači da građani dnevno na ovaj porok potroše čak tri milijuna KM, odnosno da svakog dana ispuše 728.200 kutija uvoznih ili cigareta koje su proizvedene u BiH. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da u BiH puši čak 44 posto odrasle populacije. S obzirom na to da u BiH ima oko 2,5 milijuna građana starijih od 19 godina, nije teško izračunati da su oko milijun njih pušači, koji godišnje u prosjeku ispuše oko 265 kutija.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok