Odlazak bh. radnika iz sektora ugostiteljstva u inozemstvo postaje sve veći problem u BiH.

Sve je manje iskusnih konobara i kuhara koji žele raditi za plaću 700 - 800 KM u BiH kad u regiji ili EU mogu zaraditi dvostruko ili trostruko više. Prema podacima Agencije za statistiku u BiH, prosječna plaća u ugostiteljstvu je 536 KM. Piše Večernji.ba.

Podaci platforme plata.ba kažu da je prosječna plaća konobara 607 KM, kuhara 734 KM, a spremačice oko 900 KM. Visina plaće varira u ovisnosti o veličini objekta, lokacije, iskustva konobara i sl. Najniže plaće su za konobare oko 350 KM, a negdje i 900 KM. Treba istaknuti da svi radnici nisu prijavljeni, iako je to zakonska obveza koja donosi sankcije ako se ne poštuje. Zbog toga ne čudi da se sve više radnika iz ovog sektora odluči otići najprije u susjednu Hrvatsku gdje za jednu sezonu koja u prosjeku traje 4 - 5 mjeseci zarade mnogo više i uspiju uštedjeti.

RH zbog nedostatka radne snage u ovom sektoru, jer je veliki broj njihovih državljana otišao raditi u zemlje EU, nudi povoljnije uvjete za bh. državljane. Osim minimalno dvostruko većih plaća, susjedna zemlja nudi smještaj i hranu svojim radnicima. Plaće konobara u ugostiteljskim objektima koji su na primorju ili otocima kreću se čak između 1800 KM i 2000 KM.

U središnjim kopnenim dijelovima ta brojka je dosta niža i kreće se u prosjeku od 1100 KM do 1200 KM. Prema podacima platforme naposlu.hr, plaća sezonskih konobara kreće se od 1630 KM, kuharima od 2250 KM, čistačicama od 1200 KM, a sobarice mogu zaraditi i 1300 KM. U oglasima koje objavljuju hrvatski hoteli, lanci restorana i druge vrste ugostiteljskih objekata, navodi se da nude 27% veću plaću od prosječne u turizmu, smještaj i tople obroke. Trude se na sve moguće načine privući radnike pa nude i dodatke na plaću za rad nedjeljom, praznicima, dvokratni rad i povremeni noćni rad.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok