Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović u četvrtak je u Sarajevu održao sastanak s izaslanstvom Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, a tema je bila trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini.

Dužnosnici su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u svjetlu pregovaračkog procesa i potrebi izmjena Izbornog zakona BiH te stabilizaciji prilika. Također su govorili o europskoj perspektivi i putu Bosne i Hercegovine prema kandidatskom statusu, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Čović je upoznao izaslanstvo s izazovima u pregovaračkom procesu, ističući kako su hrvatski predstavnici bili konstruktivni pregovarači i jedini koji su dostavili više prijedloga koji u potpunosti implementiraju i odluke Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH ustvrdio je kako su pojedini predstavnici bošnjačkog naroda usredotočeni na trošenje vremena, bez stvarne želje za postizanjem dogovora koji bi značajno stabilizirao situaciju u državi. Istaknuo je kako BiH mora žurno napraviti iskorak na svom europskom putu te naglasio kako praksa preglasavanja hrvatskog konstitutivnog naroda mora zauvijek biti zaustavljena.

Na sastanku su dužnosnici EPP-a istaknuli potrebu stabilnosti Bosne i Hercegovine i naglasili kako ravnopravnost hrvatskoga naroda nije i ne može biti upitna.

Apelirali su na donošenje dogovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama te kazali kako je to važna komponenta za napredovanje na europskom putu koji je budućnost BiH.

U izaslanstvo EPP-a, koja boravi u dvodnevnom radnom posjetu Bosni i Hercegovini, bili su zastupnika Manfred Weber, Andrey Kovatchev, David McAllister, Paulo Rangel, Rasa Juknevičienė i Željana Zovko, navodi se u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok