Iako su tema nastavka "neumskih razgovora" političkih lidera jučer u Sarajevu bila rješenja za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, u prvi plan je izbila mogućnost odgode izbora planiranih za prvu nedjelju u listopadu ove godine, piše Večernji list BiH.

Što se sve traži

Hrvatski predstavnici već neko vrijeme upozoravaju da se bez usvajanja izmjena Izbornog zakona u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a sukladno presudi Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", izbori ne mogu ni održati, dok su bošnjačke stranke potpuno drukčijeg stava. Ipak, jučer su i čelnik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković nagovijestili mogućnost odgode izbora, kazavši kako o tomu ozbiljno razmišljaju i u međunarodnoj zajednici.

Izetbegović je nakon jučerašnjih razgovora o izbornoj reformi u Parlamentu BiH kazao kako se pozicije polako pomiču te kako izgledi za dogovor postoje.

- Mislim da se rješenje može naći, to nije floskula. Svi sazrijevamo i mislim da smo se približili. Ne mislim kazivati detalje, svaki detalj koji mi iznesemo se napuše kao balon i onda se neka strana optuži da je nešto prodala, pa ona mora dokazivati i sve klizi gdje ne treba. Svi moraju malo popustiti. Mi smo rekli da Hrvati trebaju birati svog predstavnika, ali da on predstavlja sve... Kada je u pitanju funkcioniranje FBiH, moramo naći način da ne trpimo ove blokade. Mi ćemo raditi preko vikenda, ova bošnjačka strana. Pokušat ćemo riješiti dio problema - kazao je Izetbegović.

Dodao je da se može pomaknuti termin održavanja izbora za studeni ili prosinac, ali da misli kako ne bismo trebali ući u iduću godinu bez održanih izbora.

- To bi podržala međunarodna zajednica ako se vidi da su pregovarači na tragu dogovora - izjavio je Izetbegović.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, kaže da ono što su sada zahtjevi HDZ-a su aksiomi koje je podržala i međunarodna zajednica, a i usuglašeni su među "četiri ili pet bošnjačkih političkih stranaka koje su bile na pregovorima u Neumu".

- Izetbegović i ja imali smo godinu i pol dana i nema više smisla da mi to vodimo - kazao je Čović, dodajući da je imao sastanke s predstavnicima SBB-a i NiP-a u Mostaru. Razgovarali su tada o usuglašenosti stavova zbog čega smatra da nema smisla neke stvari otvarati ponovno kao što je ukidanje etničkih prefiksa, napominjući da se HDZ zalaže za izbor članova Predsjedništva BiH ne kroz dvije izborne jedinice nego dvije liste. Kaže da se treba razgovarati i o Domu naroda federalnog Parlamenta jer je imao dojam da su u Neumu dogovorili taj dio i ako se usuglase, da bi to onda trebao biti posao za pravnike, a ne za političare. Čović je danas ponovio da u postojećim okolnostima nema uvjeta za provedbu izbora u listopadu ove godine te očekuje da će tada vjerojatno biti pokrenuto i pitanje mogućeg bojkota izbora ako ne bude izmijenjen Izborni zakon. Predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović je kazao da je s hrvatske strane jasno potvrđeno što su ciljevi.

- Ključni cilj je relaksacija odnosa u Federaciji BiH na način da provedemo presudu Ustavnog suda BiH da imamo mogućnost izabrati 17 izaslanika koje će birati hrvatski narod u Klubu Hrvata Doma naroda Federacije BiH - rekao je nakon sastanka Cvitanović.

Nakon razgovora koji su trajali sat vremena to je potvrdio i čelnik SBB-a Fahrudin Radončić, kazavši da su od predstavnika hrvatskog naroda dobili još jednom njihove crvene crte ispod kojih neće ići.

- Mi smo također rekli s čime se možemo, a s čime se ne možemo složiti. Ono što je važno jest da se dijalog mora održati, jer nema alternative. Dogovor je da u idućih sedam dana naši timovi zadrže jednu živu internu komunikaciju, simuliraju određene modele i da ćemo nakon toga zadržati to pregovaračko ime - kazao je Radončić.

Međunarodna medijacija

Lider SBB-a inzistira na tome da rješenja nisu moguća bez vrlo snažne međunarodne medijacije.

- Nama su ovdje potrebni ljudi iz Bruxellesa i Washingtona i sama odgoda izbora, ako prije toga složimo sve zahtjeve i jedne i druge strane i pri tome napravimo parlamentarnu većinu koja će to moći izglasati u Zastupničkom domu i Domu naroda, nije nemoguća i nepotrebna misija. Naravno da bi bilo bolje da to obavimo u zakonom predviđenom roku. Dogovorili smo se da danas ne zamaramo stručne timove, iz jednostavnog razloga što smo danas u sličnim pozicijama kao što smo u Neumu. Zadržali smo tu distancu i ovaj blok, SDA, SBB i NIP i s druge strane dvije hrvatske stranke, teško u ovom trenutku može napraviti iskorak koji bi dao politički prostor da se stručni timovi dogovore, nego je to svedeno na jednu nižu razinu komuniciranja da se testiraju još dvije-tri ideje koje danas nisu dominantno iskristalizirane - dodao je Radončić.

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković izjavio je da u međunarodnoj zajednici razmišljaju o odgodi izbora u BiH. - Vidim da je kod njih toliko važno ovo pitanje, toliko su svjesni da je ovo možda posljednja prilika za ozbiljan dogovor, da sam i ja od njih nekoliko čuo da krovni autoriteti međunarodne zajednice razmišljaju o odgodi izbora. Kažu, imali smo i za prošle izbore odgodu, ako osjetimo da ima prostora za konačan dogovor, moglo bi se čak razgovarati o pomicanju izbora - kazao je Konaković.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok