Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović je, gostujući u programu RTV HB, kazao kako će pitanje Izbornog zakona i djelomičnih izmjena Ustava BiH biti težak ispit za novu vlast.

- Dogovorili smo se da termin od šest mjeseci koristimo iz razgovora s pregovaračima iz EU. Tada sam vrlo jasno kazao da je to realno vrijeme.

Mislim da su sadašnji partneri spremni i način na koji mislimo postaviti pravila za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu da nikome nećemo dati da njome špekulira, da se neko naziva UZP-ovcima i slično - rekao je Čović, prenosi 'Avaz'.

Čović smatra da će šest mjeseci biti dovoljno i da postoje dvije stvari koje se trebaju riješiti.

- Trebamo riješiti dvije stvari. Domove naroda, malo drugačije postaviti konstrukciju nego što je to uradio visoki predstavnik, naravno to u Parlamentu pripremiti i riješiti pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Uvjeren sam da neće biti potrebni neki veliki pregovori, jer mi smo sve već raspravili kroz sarajevske i neumske pregovore. Mogli bi kazati da zadnji razgovori u Neumu kriju sve odgovore da riješimo pitanje domova naroda i izbora članova Predsjedništva BiH - naveo je Čović.

Upitan hoće li se ići na političku, diplomatsku i pravnu bitku da se Željko Komšić nikada ne ponovi, Čović kaže da se to radi već tri, četiri godine.

Smatra da se pravi pritisak na Osmorku na temelju narativa "izdaje nečega" te da se to radi u kombinaciji vjerskih institucija i politike, a komentirao je i naoružavanje županijskih MUP-ova i namjensku industriju.

- To su najveći promašaji koje je politika SDA napravila u zadnjih dvije godine. Koliko puta smo se prebrojavali, licitirali namjensku industriju.

To vrijeme zastrašivanja ljudi je iza nas. Ne možemo plašiti narod, moramo govoriti o jednoj novoj perspektivi BiH za mlade ljude.

Strah od rata postoji, vidjeli smo agresiju na Ukrajinu. Uvijek je ovo bilo izvorište čak globalnih sukoba, ali dovoljno se naučilo - rekao je, između ostalog, Dragan Čović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok