• Short title article: Sezona gripe i prehlade

Kako javlja N1, ambulante su pune pacijenata. Iako liječnici nisu iznenađeni jer je sezona gripe i prehlada, brojni pacijenti imaju streptokokne infekcije koje su se u velikom broju pojavile nakon što je četiri godine bilo zatišje.

Pedijatri upozoravaju i na opasnost od ospica, no zasad velike gužve stvaraju pacijenti s respiratornim infekcijama.

"Ono što je dobro i ohrabrujuće je da pacijenti rijetko imaju komplikacije. Međutim, nažalost, imamo grupe pacijenata, to su djeca, stariji, bolesni, iznemogli, imunokompromitirani kod kojih se razviju teže kliničke slike i gdje je neophodno da pacijente uputimo na bolničko liječenje”, rekla je Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banja Luka za N1.

Blage simptome, u vidu povišene tjelesne temperature i suhog kašlja, postupno osjete oni koji boluju od prehlade. Mnogo brže gripa napada organizam.

"Ona počne baš naglo, zdrav čovjek odjednom postane jako loše, s vrlo visokom temperaturom, preko 39, s vrlo izraženim bolovima u mišićima, zglobovima, vrlo izraženim kašljem. Oni koje uhvati gripa obično su vezani za krevet nekoliko dana”, naveo je Zaim Jatić, doktor obiteljske medicine za N1.

Osim različitih virusa i gripe, koji su karakteristični za ovaj period godine, povećan je i broj streptokoknih infekcija.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok