• Short title article: Teška borba

Federalni ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Kemal Hrnjić potvrdio je da je zaraza "afričke svinjske kuge" otkrivena i na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Hrnjić je istakao kako je još ranije ova zaraza ušla na teritoriju BiH, putem farmi u Republici Srpskoj, a od prošlog tjedna prisutna je i na području FBiH.

"Nažalost, od prošlog tjedna imali smo sumnje na nekoliko farmi u Posavskoj županiji, da je ušla u FBiH. I, evo, sa žaljenjem danas mogu konstatirati da su sumnje bile opravdane. Čak pet farmi smo analizirali, a na tri farme imamo pojavu 'afričke svinjske kuge'.

Radi se o virusnom oboljenju i vrlo teško ćemo zaustaviti napredovanje tog virusa. Najveća odgovornost je na vlasnicima farmi, koji moraju poduzeti sve preventivne mjere koje je, još prije 15-20 dana, uputilo Federalno ministarstvo.

Moraju ih dosljedno provoditi, moraju učiniti sve da što je moguće da što više usporimo napredovanje virusa na druge farme. Bit će vrlo teško, očekujem da je to jedan novi izazov u FBiH, koji nas očekuje u Posavskoj županiji. Ali, naš najveći proizvođač svinja mislim da je Zapadno-hercegovačka županija, tako će biti jako teško napredovanje virusa", naveo je Hrnjić.

Situacija je, napominje, već eskalirala u susjednoj Hrvatskoj pa predstoji borba i na području Federacije BiH.

"Očekujemo poteze sa državnog nivoa. Prije svega, od Vijeća ministara BiH i Agencije za veterinarstvo BiH. Očekujem i njihove konkretne korake pa ćemo vidjeti kako ćemo dalje postupati", najavio je Hrnjić.

Na pitanje da li će biti donesena zabrana o organiziranju stočnih pijaca, Hrnjić je istakao kako, je prema njegovom mišljenju, već danas to trebalo napraviti i zabraniti.

Očekuje, dodao je, stav struke, ali stav federalnog ministarstva je jasan - "da se zabrani kretanje tih životinja, da se zabrani ulazak na te farme i da se zabrani bilo kakvo miješanje između takvih farmi".

Treba, dodaje, poduzeti sve da se spriječi prijenos virusa, koji nije opasan po čovjeka, ali je vrlo poguban za životinje, te da može napraviti velike štete u proizvodnji svinja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok