• Short title article: Nema panike, ali...

U općini Nevesinje u četvrtak je registriran prvi slučaj afričke svinjske kuge.

Kako su javili iz Lokalnog kriznog centra za kontrolu i suzbijanje ove bolesti, pozitivan nalaz stigao je za svinju s jednog obiteljskog gospodarstva, koja je nabavljena u Brčkom. Potom su zaražene svinje pronađene u općinama Bileća, Gacko, Ljubinje i Berkovići, piše Večernji list BiH.

- Obišli smo oko 24 imanja, a riječ je o individualnom držanju svinja, jedne do dviju životinja namijenjenih za tov. Nema mjesta panici, ali moramo apelirati na odgovornost pojedinca jer u trenutku kada nemamo cjepivo i bolest se ne liječi moramo poštovati propisane mjere kako bismo se borili sa širenjem virusa - izjavio je koordinator za veterinarstvo u resornom ministarstvu Negoslav Lukić.

Eutanazirano 48.000 svinja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Savo Minić izjavio je jučer u Banjoj Luci da je u nekoliko općina u Hercegovini utvrđena prisutnost afričke svinjske kuge. Razlog tome je nelegalni promet životinja iz ugroženih područja, zbog čega će biti podnesene kaznene prijave. Minić je rekao kako je oko 70 svinja iz ugroženog područja transportirano u Hercegovinu, a nalazi su pokazali kako je više od 80 posto ispitanih svinja pozitivno na virus afričke kuge. - Riječ je o klasičnom kršenju mjera i širenju bolesti te će biti podnesene kaznene prijave protiv svih koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti - poručio je Minić. Dodao je kako od kraja sljedećeg tjedna nastavljaju isplatu štete prouzročene afričkom svinjskom kugom. Minić je naveo kako će biti donesen i pravilnik koji će propisati razinu biosigurnosnih mjera kako bi se moglo sigurno nastaviti sa svinjogojstvom. - Donošenjem mjera uspjeli smo spasiti više od 5000 svinja, interventnim otkupom spasili smo više od 7000 najkvalitetnijih svinja, a permanentno provodimo i aktivnosti koje se odnose na nelegalan promet životinja - rekao je Minić. Naveo je kako je do sada eutanazirano oko 48.000 svinja u RS-u. Republički veterinarski inspektor RS-a Vladimir Milijević upozorio je kako se prilikom transporta svinja mora imati potvrdu o zdravstvenom stanju životinja ili da dolaze iz nezaraženog područja. - U suprotnom, kazna za pravnu osobu iznosi od 3000 do 9000 KM, za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 500 do 1500 KM, koliko i za fizičku osobu te za samostalnog poduzetnika - od 1000 do 3000 KM - rekao je Milijević. Naglasio je kako će svi koji budu uhvaćeni u nelegalnom transportu dobiti kaznene prijave.

Pojavila se krajem lipnja

Podsjetimo, afrička svinjska kuga stigla je u BiH krajem lipnja ove godine. Prvo žarište zabilježeno je u općini Šamac, da bi se proširila diljem Semberije. Zbog ove neizlječive zarazne bolesti eutanazirani su deseci tisuća svinja. Afrička svinjska kuga je virusna zarazna bolest koja pogađa isključivo svinje, pa nije opasna za ljude i druge životinje. Manifestira se u obliku hemoragijske groznice, a ima takvu razinu smrtnosti da može uništiti cijelu populaciju. Recimo i da je riječ o višegodišnjem problemu. The Guardian je još 2019. pisao kako se očekuje da će oko četvrtina svjetske populacije svinja uginuti od posljedica epidemije afričke svinjske kuge. Tada je bolest najviše pogodila azijske zemlje. Riječ je o problemu koji se mogao očekivati i predvidjeti. Što je s gospodarstvima gdje se pojavila kuga i kada opet mogu držati svinje? Stručnjaci kažu kako su takva gospodarstva u nevolji i svejedno je u konačnici jesu li imala tri ili 33 svinje. Takva gospodarstva godinu dana ne smiju pokrenuti držanje svinja i preostaje im - ili čekati ili se preorijentirati na neku drugu proizvodnju, primjerice, peradarstvo, ovčarstvo... To i nije tako jednostavno, a istodobno oni koji su bili tržišno orijentirani gube tržište i tko zna što će biti za godinu dana.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok