“Dvadeset godina bruceloze u BiH” naziv je interdisciplinarnog međunarodnog simpozija koji je proteklog vikenda na Kupresu okupio oko 150 stručnjaka iz BiH, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Ugledni veterinari, infektolozi, mikrobiolozi, liječnici i ekolozi predstavili su nove spoznaje, svoja iskustva i rezultate rada u ovom području kako bi pomogli u koordiniranju prevencije i nadzora bruceloze u BiH.

Osim što nanosi ogromne ekonomske štete u stočarstvu, bruceloza predstavlja i značajan zdravstveni problem jer od ove bolesti godišnje oboli više od 500.000 ljudi diljem svijeta. U BiH je prisutna u kontinuitetu 20 g. i već je postala endemska bolest, kazao je prof. dr. Jurica Arapović, infektolog u SKB-u Mostar, piše Večernji list BiH.

- Svake godine bilježimo desetke oboljelih u FBiH i važno je zapravo dati prioritet ovakvim emergentnim bolestima koje se prenose sa životinja na ljude i koje, kada se adekvatno ne prepoznaju, mogu biti i smrtonosne za čovjeka - kazao je dr. Arapović dodajući kako je bolest izlječiva. Jadranka Nikolić, predsjednica Asocijacije infektologa BiH, također je naglasila ozbiljnost te bolesti.

- Ja bih samo napomenula kao kliničar, kao infektolog, da je liječenje bruceloze dugo i iscrpljujuće - liječenje nekompliciranih formi 8 tjedna, a komplicirane forme s najčešće zahvaćenošću koštanog sustava liječimo i po godinu, godinu i pol dana - naglasila je. Nedostatna je edukacija stočara, pa i struke, veterinara i liječnika, kako nadzirati tu bolest, istaknuo je Arapović i dodao kako cilj nije samo kako otkriti bolest već i način preveniranja.

- Sustavno cijepljenje najbolja je prevencija, a što je izostalo, i to je jedan veliki, ja bih rekao, antivakserski veterinarski problem, isto kao što je i sustav necijepljenja protiv COVID-a veliki antivakserski problem za javno zdravstvo u humanoj medicini - kazao je.

Zaključeno je kako treba sustavno raditi na cijepljenju malih preživača, kontroli životinja, a kasnije i kontroli bruceloze kod ljudi. U tom smislu trebat će se poraditi i na izmjeni legislative u BiH, rečeno je, kao i da je pandemija COVID-a “prekrila” sve druge bolesti, pa i brucelozu, te da nemamo prave pokazatelje o broju oboljelih ljudi. I u, uvjetno rečeno, normalnim vremenima, statističke brojke puno su manje od stvarnih jer svi oboljeli nisu evidentirani. Više je razloga: bruceloza nije prepoznata, značajan broj oboljelih bez zdravstvenog osiguranja liječi se doma uz nabavu lijekova “na crno” ili u inozemstvu (RH, Srbija)...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok