Prije nekoliko dana predstavnici Grada Livna bili su nazočni svečanosti početka realizacije projekta VE Ivovik.

Riječ je o izgradnji  vjetroelektrane vrijednosti oko stotinu trideset milijuna eura. Ulagači su konzorcij iz Narodne Republike Kine. Projekt je javnosti predstavljen kao najveći iz obnovljivih izvora energije u BiH a realizirat će se na području Livna i Tomislavgrada.  Tek nekoliko dana nakon spomenute svečanosti u javnost su plasirane informacije kako  od spomenutog projekta Grad Livno, zbog kako se navodi nebrige i nemara, neće imati nikakve koristi. Ovim putem informiramo livanjsku javnost s točnim i svima dostupnim informacijama.

Prije svega ističemo da Grad Livno u svim poslovnim razgovorima i  pregovorima sa svim potencijalnim ulagačima zastupa isključivo interese jedinice lokalne samouprave a samim tim interese svih stanovnika Livna. Zakonom propisani uvjeti neophodni su za realizaciju bilo kojeg projekta i bilo kakvog ulaganja na području Livna te jednako tako i projekta izgradnje vjetroelektrane Ivovik.

U svim dosadašnjim pregovorima, kako s  ranijim predstavnicima VE Ivovik tako i s trenutačnim ulagačima iz NR Kine, Grad Livno je isključivo zastupao interese lokalne zajednice. Shodno tome 13. lipnja 2014. potpisan je Ugovor o međusobnoj suradnji između tada Općine Livno i „VE Ivovik“ . Ugovorom su definirane sve obveze i prava potpisnika, jednako kao što je to učinila i Općina Tomislavgrad na čijem zemljištu će također biti postavljeni stupovi za gradnju vjetroelektrane. Prema tom Ugovoru ( članak 4.), između ostaloga, VE Ivovik se obvezala Općini Livno, pored naknade utvrđene koncesijskim ugovorom, plaćati mjesečnu naknadu od 1 % (jedan posto) mjesečnog prihoda od iznosa dobivenog za proizvedenu i prodanu električnu energiju s turbina na prostoru općine Livno. VE Ivovik se obvezala plaćati 0,20 konvertibilnih maraka po metru četvornom godišnje za pristupnu cestu na prostoru općine Livno koju će sami izgraditi. VE Ivovik prema spomenutom ugovoru obvezala se i platiti jednokratnu naknadu u iznosu od 2933,75 konvertibilnih maraka po stupu  kao i naknadu za sve promjene u krajoliku i gospodarenje prirodom, te sva druga ograničenja nastala uslijed izgradnje vjetroelektrane na prostoru općine Livno.

Iz svega navedenog vidljivo je da će Grad Livno, odnosno jedinica lokalne samouprave, imati višestruku korist kroz realizaciju projekta izgradnje vjetroelektrane Ivovik.

Ovim putem obavještavamo javnost, kao i one koji pišu neprovjerene i neistine informacije, da je u međuvremenu, nakon preuzimanja vlasništva VE Ivovik od strane konzorcija iz NR Kine, došlo do izmjene glavnog projekta. Prema novom projektu, kako navode investitori,  za potrebe vjetroelektrane na brdu Ivovik bit će postavljeno ukupno dvadeset stupova, jedanaest na području Livna i devet na strani Tomislavgrada za što je potrebno ishoditi dozvole nadležnih službi.

Nerazumljiva je netrpeljivost pojedinaca u našem gradu prema svemu što je pozitivno i što ulijeva nadu za gospodarski napredak naše lokalne zajednice. Kome je u interesu plasirati neprovjerene i samim tim neistinite informacije u javnost!? Rad svih službi Grada Livna  i Gradonačelnika je javan i transparentan te su sve informacije dostupne javnosti pa tako i autorima spomenutih priopćenja. Potrebno je samo informaciju zatražiti na odgovarajući način.

Navode iz Grada Livna.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok