Općinsko vijeće Tomislavgrad donijelo je odluku o dodjeli javnih priznanja, a one će u povodu ovogodišnjeg Dana općine biti uručena KBC-u Split zbog iznimnih postignuća na području zdravstva tijekom ratnih događaja na području Općine Tomislavgrad od 1992. do 1995. godine.

Prijedlog za dodjelu tog javnoga priznanja uputila je Matica hrvatske Tomislavgrad, a u odluci stoji da su od početka rata 3. travnja 1992. godine vrata Kliničke bolnice Split otvorena pacijentima iz tomislavgradske općine bez obzira je li bilo riječ o najtežim ranjenicima ili drugim pacijentima s bilo kakvim bolestima, kao i bez obzira na njihovu nacionalnost i vjeru.

"Tijekom tri ratne godine iz ratne bolnice Tomislavgrad za Kliničku bolnicu Split s pacijentima, najčešće najtežim ranjenicima, godišnje se u prosjeku putovalo 450 puta (znalo se putovati dnevno i do tri puta), dakle radeći u toj zdravstvenoj ustanovi, a u teškim ratnim uvjetima u 7.633 dana to nesebično i humano medicinsko osoblje je obradilo ukupno 15.754 ranjenika, a izvanredna suradnja Kliničke bolnice Split i Doma zdravlja Tomislavgrad se svakako nastavila i nakon rata sve do današnjeg dana”, istaknuto je u odluci Općinskog vijeća Tomislavgrad.

Medaljon Općine Tomislavgrad ove godine bit će dodijeljen Udruzi dijabetičara "Krug", a na prijedlog roditelja djece oboljele od dijabetesa.

Zalaganjem spomenute udruge poboljšana je cjelokupna zdravstvena usluga djeci oboljeloj od dijabetesa, a raznim inicijativama, prijedlozima i edukacijama Udruga je pomogla povećanju svijesti o dijabetesu na području ove općine, ali i šire.

"Udruga osoba oboljelih od šećerne bolesti 'Krug', na čelu s predsjednikom Udruge Goranom Karaulom, predložena je za dodjelu javnog priznanja Općine Tomislavgrad – Medaljon Općine Tomislavgrad, od žitelja općine Tomislavgrad i roditelja djece oboljele od dijabetesa tip 1, zbog svog konstantnog volonterskog rada od preuzimanja Udruge u mjesecu kolovozu 2020. godine do danas, od kada su uspjeli pokrenuti institucije u Hercegbosanskoj županiji kako bi se osigurala kompletna zdravstvena skrb osobama oboljelima od dijabetesa tip 1, posebno djeci i mladima do 26 godina starosti na području cijele Hercegbosanske županije, pa tako i općine Tomislavgrad", stoji u odluci .

Javna priznanja bit će dodijeljena na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, koja će se održati 8. srpnja 2022. godine u okviru obilježavanja Dana općine Tomislavgrad. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok