• Short title article: Livno
Foto: Livno Online / Z. Karadža

Proslava 1131. obljetnice prvog pisanog spominjanja Livna i livanjskog kraja i Dan grada Livna započela je otvaranjem Drugog sajma prehrambeno – poljoprivrednih  proizvoda, obrta, tradicionalnih zanata i turizma Agro-tour Livno 2023.

Sajam je otvoren i održan na Trgu kralja Tomislava a sudjelovala su 22 izlagača s raznovrsnom ponudom.

Okupljene na gradskom trgu pozdravio je i sajam otvorio gradonačelnik Livna Darko Čondrić. U obraćanju je kazao da je cilj sajma pružiti potporu domaćim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

„Vjerujem da na ovaj način možemo pružiti potporu OPG-ovima, obrtima, osobito tradicijskim zanatima, ljudima koji se bave segmentom turizma. Međusobno upoznavanje bit će korisno a svakako je ovo jedan vid promocije sudionika sajma kao i samog grada Livna“, kazao je gradonačelnik u prigodnom obraćanju.

Izlagači su na sajmu nudili posjetiteljima različite proizvode od tradicionalnog livanjskog sira, meda, biljnih pripravaka, sokova, te drugih slastica. Pored toga izloženi su bili predmeti ručno rađeni te pisana riječ autora lokalnog karaktera.

Pogledajte fotogaleriju

Posebnu pozornost izazvali su učenici Srednje strukovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića koji su na sajmu prezentirali ono što rade i proizvode u strukovnoj školi od sokova, do 3D printera. U sklopu sajma dodijeljene su diplome livanjskim pčelarima, njih ukupno 45, za kvalitetu meda. Svečanost otvorenja sajma uveličali su učenici Osnovne glazbene škole Franjo Vilhar te livanjske mažoretkinje.

 

program proslave Dana grada nastavlja se Danom branitelja Livna u subotu 23. rujna. U 9 i 30 bit će položeni vijenci na Spomeniku poginulima za slobodu hrvatskog naroda u Gradskom parku a potom će s početkom u 10 sati biti služena sveta misa u crkvi Svih sveti. U organizaciji Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Livna u 11 sati i 30 minuta na Borovoj glavi bit će upriličena svečanost otvorenja središnjeg objekta braniteljskom kampa “puk. Alojzije Krišto”.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok