• Short title article: Foto

Jučer je svečano obilježen Dan grada Livna i 1131. obljetnica prvog spominjanja Livna i livanjskog kraja u pisanom dokumentu, Povelji kneza Mutimira od 28. rujna 892. godine.

Proslava je započela tradicionalnom budnicom, zvucima Gradske limene glazbe HKUD-a Dinara. Služena je i sveta misa u crkvi Svih svetih u Livnu koju je služio župnik župe Livno fra Jure Perić. Nakon misnog slavlja održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Livno, kojoj je nazočio predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović, predsjedateljica vijeća ministara BiH Borjana Krišto, konzul RH Tomislav Vrdoljak, a ispred Vlade Hercegbosanske županije nazočio je predsjednik Vlade Ivan Vukadin, ministar financija Draško Dalić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Gordana Nakić, ministar unutarnjih poslova Mario Lovrić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić kao i predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosić.

Na početku sjednice nazočne je pozdravio i Dan grada čestitao dopredsjednik Gradskog vijeća Livno, Ivan Periša koji je u svom obraćanju, među ostalim, rekao: „ Usavršavajmo svoje znanje i vještine  budimo tolerantni jedni prema drugima, zajedno unaprijedimo rad našeg Gradskog vijeća i radimo na pronalaženju zajedničkih rješenja poradi općih interesa. Učinimo naše Livno boljim i poželjnijim. mjestom življenja.  

Čestitke svojim sugrađanima uputio je gradonačelnik Darko Čondrić i istaknuo: „Raditi, graditi i razvijati naše Livno možemo zajedno, svatko od nas na svom području djelovanja, oslonjeni na vlastite potencijale, na mlade i nove snage naravno u suradnji s višim razinama vlasti u pravcu ostvarivanja zacrtanih ciljeva, a to su bolji životni uvjeti, bolji standard života na ovim tisućljetnim prostorima. Prioritet nam je unaprijediti svaki segment našeg društva, s naglaskom na mlade obrazovane ljude, sa stvaranjem mogućnosti da nakon studija dođu u Livno, vrate se, zasnuju svoje obitelji i svojim radom doprinose zajedničkoj boljoj budućnosti ovoga kraja. Uistinu činimo niz aktivnosti kako bi navedeno i ostvarili stoga ću istaknuti Odluku o subvenciji prve stambene nekretnine za mlade obitelji i samohrane roditelje s područja Grada Livna. Ovo su početni koraci, ali uvjeren sam da ćemo ovakvim načinom ohrabriti dobar dio naših mladih ljudi. Prioritet našega rada i u buduće bit će unaprjeđenje grada i naselja izgradnjom povjerenja, izgradnjom infrastrukture, stvarat ćemo uvjete potencijalnim ulagačima s mnogima već razgovaramo, a interes postoji za pokretanje poslova u Livnu i od nekoliko stranih investitora“ . Gradonačelnik Darko Čondrić govorio je i o unaprjeđenju gospodarstva, poljoprivrede, turizma, sporta, te zahvalu uputio svakom pojedincu koji svojim radom doprinosi boljem Livnu na svim poljima društvenog života, obrazovanja, odgoja, i zdravstva; gospodarstvenicima, javnim poduzećima, javnim udrugama, dobrotvornim organizacijama, vjerskim zajednicama slikarima pjesnicima, kulturno umjetničkim društvima na kraju hvala braniteljima, njih nikada ne smijemo zaboraviti.

„Lijepo je biti u svom gradu i uvijek su to posebni osjećaji, a na poseban način osjećaji su takvi kada ste u svom gradu i obilježavate dan grada s ponosom i ovako svečano. Imat ćemo prilika raditi na  zajedničkim programima i na dobro svih onih koji žive kako u ovom gradu, tako u ovom kraju, tako i u našoj Domovini Bosni i Hercegovini. Uz zahvalu svima vama a napose dragim livanjkama i livnjacima i svima onima koje Livno nose u srcu ja Vam od srca čestitam dan našeg grada i želim vam svima svako dobro“ kazala je, između ostaloga, u svom govoru, predsjedateljica vijeća ministara BiH, Borjana Krišto.

Današnju svečanost uveličali su članovi Gradske limene glazbe pod ravanjem gospodina Mladena Jelovića.

Nakon Svečane sjednice položeni su vijenci i upaljene svijeće kod Spomenika poginulim za slobodu hrvatskog naroda u Livnu.

Pogledajte fotogaleriju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok