• Short title article: Srž problema je dublji
Pas lutalica u centru Livna; Foto: Livno Online / Z. Karadža

Tijekom jučerašnjeg dana livanjska policija "pokucala" je na vrata nekolicini Livnjaka, što u njihovim kućama ili radnom mjestu, i pri tome ih je upozorila da ne hrane napuštene životinje.

Pri tome misleći na pse lutalice koji se često znaju naći u blizini obiteljskih domova ili radnog mjesta.

Livno Online je na društvenim mrežama pronašao nekoliko objava gdje "upozoreni" javno negoduju zbog upozorenja policije, jer smatraju da to nije posao policijskih djelatnika, a upitna je i zakonska osnova postupanja policije.

Također, upozorene osobe smatraju da je srž problema daleko dublji. Navode, kako zbog empatije prema psima, koji često znaju biti gladni, bolesni, iscrpljeni, nisu krivi što im daju komad kruha. Također, navode kako policija ima ozbiljnijeg posla nego što su psi lutalice i tko im daje ili ne daje hranu. Dalje se navodi, na društvenim mrežama, kako bi oni koji su ove životinje napustile trebali biti kažnjeni.

Kako Livno Online doznaje psi lutalice, prema važećem zakonu, spadaju u kategoriju napuštenih životinja. Usporedbe radi u tu kategoriju spadaju i mačke, koje često viđamo na ulicama Livna, kao i divlji konji na Kruzima. Svjedoci smo da na društvenim mrežama postoje tisuće fotografija gdje turisti hrane konje. Hoće li danas, sutra turisti biti upozoreni da ih ne hrane? Hoće li zbog toga snositi posljedice?

Postupanje policijskih djelatnika ne treba osuđivati. Oni postupaju po zapovijedi. Ali pitanje je tko je izdao tu zapovijed? Na temelju kojih zakonskih propisa?

A što se tiče napuštenih životinja, u ovome slučaju pasa lutalica, zakazale su neke druge strukture koje bi trebale, prema važećim zakonskim propisima, riješiti ovaj problem.

O cijelom slučaju uputili smo upit MUP-u HB županije. Nakon što dobijemo odgovor objavit ćemo ga.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok