• Short title article: Priopćenje

Demanti priopćenja Branka Džeke, osnivača tvrtke Dže-Co: Kako su „Poljane“ potezom Matinog pera postale „Krivića vrtli“?

Općinsko vijeće Livno je u dokumentu od 3.11.2010.godine, broj: 01-02-1884/10 dalo suglasnost za dodjelu koncesije gospodarskom društvu „Dže-Co“ d.o.o. Livno uz uvjet da se provede javna rasprava i pribave vodni akti.

Javna rasprava nije provedena kako je navedeno u uvjetnoj suglasnosti Općinskog vijeća iz 2010.godine. Priložena javna rasprava od 7.7.2006. godine  koja nije provedena sukladno zakonskim propisima  što je potvrdilo i radno tijelo Vlade HBŽ od 17.6.2021. godine. 

Vodni akti koji su također bili jedni od uvjeta suglasnosti Vijeća, nisu pribavljeni što potvrđuje odgovor nadležnog ministarstva u dokumentu, broj:08-03-21-1664/23 od 25.svibnja 2023.godine.

Pročitajte još: Osnivač DžE-CO d.o.o.: Do 2018.godine nitko se nikad nije protivio projektu

U vodnim aktima navodi se da uz zahtjev za izdavanje okolišne dozvole treba priložiti i studiju utjecaja na okoliš te se pri projektiranju mora izbjeći negativan utjecaj na režim podzemnih voda, na vodoopskrbu lokalnog stanovništva. Da  osnovni dokumenti nikada nisu pribavljeni  potvrđuje nadležno Federalno ministarstvo okoliša i turizma u svom odgovoru od 09.02.2023.godine, broj:05/2-19-05-109/23 i u odgovoru od 13.02.2023.godine, broj: 05-19-5-109/23.

U dokumentima koje smo priložili se navodi da nigdje nije evidentno kako je navedeni projekt od interesa za grad Livno i HBŽ. Dokumenti ne lažu gospodine Džeko. Svu ovu dokumentaciju ste trebali napraviti i platiti za lokaciju POLJANE gdje ste i dobili koncesiju. Ne samo da niste izradili i platili ovu dokumentaciju već ste nepostojeće papire potezom poznatog majstora koncesija u Livnu pretvorili u koncesiju na veliki prostor do „Krivića vrtala“ i obuhvatili većinu privatne imovine.

Napominjemo gospodinu Džeki da ne mora poboljšavati lokalnu infrastrukturu kako navodi u svom priopćenju. Neka samo sanira štetu na lokalnoj infrastrukturi i privatnoj imovini koju su prouzročili teški strojevi u pokušajima nezakonitog izvođenja radova na lokaciji „Krivića Vrtli“. Da podsjetimo gospodina Džeku da  se obvezao u potpisanom Ugovoru od 1.10.2012.godine, u članku 5. i 6. poduzeti sve mjere za zaštitu života i zdravlja ljudi, zaštitu okoliša i imovinu drugih te ako prouzroči štetu, dužan je o svome trošku bez odgode sanirati istu.

Nakon što je gospodin Džeko shvatio da je njegov projekt neisplativ, na sve načine pokušava naći nekoga da mu preproda koncesiju (postoje brojni svjedoci kojima je nudio koncesiju). Nakon bezuspješnog traganja otvara likvidacijski postupak tvrtke „Dže-Co“ d.o.o. Livno, što potvrđuje likvidacijski postupak prema Općinskom sudu u Livnu od 28.1.2016. godine broj:68 0 L 036895 15 L. (Slika 13.) Prije samog zatvaranja postupka veliki prijatelj i desetljetni manipulator koncesijama pronalazi novu ekipu koja će „otkupiti“ Džekinu koncesiju. U međuvremenu se osniva firma „Lara Natural“ d.o.o. Livno i uz pomoć onih koji su Džeki pomogli da početkom 2000tih godina stekne koncesiju, 2018.godine nezakonito prenose koncesiju na tvrtku „Lara Natural“ d.o.o. Livno. O lokaciji „Krivića vrtli“ nikad nije bilo javne rasprave i nikad nisu izrađeni skupi dokumenti koji prethode dobivanju koncesije. 

Gospodin Džeko navodi kako je našao investitore koji imaju novaca i osiguranu distribuciju. Da podsjetimo, registrirana djelatnost novoosnovana tvrtke „Lara Natural“ d.o.o. Livno je slatkovodni uzgoj riba i žaba, početni kapital je 500 KM i imaju 0 uposlenih osoba. Osim toga, vlasnici firme „Lara Natural“ d.o.o. Livno, osnivaju još sedam tvrtki u Livnu, sve na istoj adresi, sa minimalnim početnim kapitalom, 0 uposlenih osoba i 0 uplaćenih KM u proračune Livna i HBŽ.  Sa tvrtkom „Solbus“ imaju 3 ogromne koncesije za solarne parkove koje su dobili prije 10 godina na lokacijama, Brda, Ćaić i Tušnica(iznad Miša i Golinjeva pa prema Prisoju), na kojima su također najavljivali višemilijunske investicije -  najveći solarni park u Europi (dostupno u medijima). Činjenica je da  ta koncesija  godinama neaktivna, traži svog novog kupca a sve kako bi pojedinci nešto zaradili na štetu svih nas. Netko iz sustava omogući da nezakonito dobiješ koncesiju, a kada je preprodaš nagradiš i one koji su ti to nezakonito omogućili. 

Još jedna vrlo važna činjenica s kojom moramo upoznati gospodina Džeku i suvlasnika firme „Lara Natural“ d.o.o. Livno a koji također ima korjene iz Potkraja da je izvor Pašinac u funkciji, i da se njime opskrbljuje i Vaša kuća. Od kad je izvor kod „Krivića vrtala“ spojen na vodovod više nikad nije bilo redukcija vode.

Navodite kako su naši izvori 4 kilometra od planiranog bušenja. Stiče se dojam da nemate pojma koju vodu pijete  kada dođete u rodni kraj. Postavlja se pitanje, znate li uopće gdje ste trebali poći sa nezakonitim bušenjem, nakon brojnih nezakonitih promjena istražnih polja?! S obzirom da ste već nekoliko puta posljednjih godina telefonski slali strojeve da izvode radove, onda je jasno zašto ne znate gdje su izvori, od kuda pijete vodu ako posjećujete rodni kraj i koliko su udaljeni izvori od lokacije gdje se pokušalo bušiti. Mi ćemo vas podsjetiti i poslati sliku u prilogu. Više izvora se nalazi na desetke metara od pokušaja nezakonitog bušenja.

NGG „Zaštitimo izvore Mandeka“

Izvori Mandeka nisu na prodaju

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok