• Short title article: HBŽ

Vezano za afričku svinjsku kugu, aktualnu zaraznu bolest svinja, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ i Uprava za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije pozivaju sve držatelje svinja na pojačani oprez.

Naime, u velikom dijelu Bosne i Hercegovine, utvrđena je ova zarazna bolest koja se izuzetno lako i brzo širi, te predstavlja veliku prijetnju domaćim i divljim svinjama. Zbog ove bolesti, koja je potvrđena na stotinama obiteljskih gospodarstava i farmi, desetke tisuća svinja su uginule ili usmrćene. Budući da se virus afričke svinjske kuge nezaustavljivo širi, te da postoji veliki rizik od izbijanja ove bolesti i na području naše županije, naglašavamo kako je od općeg interesa da se pojava ove bolesti spriječi, a u slučaju  pojave da se što ranije otkrije kako bi se posljedice izbijanja svele na najmanju moguću mjeru. Također naglašavamo da je u slučaju pojave bolesti naknada štete moguća isključivo za one držatelje svinja koji su na vrijeme prijavili sumnju ili uginuće i koji su primjenjivali sve propisane mjere.

Stoga se pozivaju svi držatelji svinja na pojačane opće preventivne mjere kojima je glavni cilj sprečavanje unosa virusa na njihove posjede, posebno na osiguravanje higijenskih uvjeta u objektima za držanje životinja; osiguravanje preventivne dezinfekcije za osoblje i dezinfekcijskih barijera za vozila; postavljanje odgovarajućih tzv. dvostrukih ograda koje će spriječiti kontakt svinja s drugim životinjama posebno s divljim svinjama kod držanja svinja na otvorenim površinama; te zabrana ulaska u krug objekta svim osobama osim onima koje brinu o životinjama. Ističemo kako je  zabranjena nabava, držanje i prodaja svinja iz zaraženih područja, a preporučuje se da se svinje ne nabavljaju ni iz ugroženih područja a strogo je zabranjena nabava, držanje i prodaja svinja koje nisu obilježene ušnim markicama Prema važećim propisima zaraženim i ugroženim područjima proglašena su naseljena mjesta u većini općina Republike Srpske, Brčko Distrikta i Posavske županije. Ugroženim područjem proglašeno je i jedno naseljeno mjesto na području općine Glamoč. Obzirom na pad cijene živih svinja u zaraženim i ugroženim područjima očekivati je pojačani promet svinja iz tih područja u našu ali i u susjedne  županije.

Lovci su također dužni pridržavati se biosigurnosnih mjera prije, tijekom i nakon lova te prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju u svrhu pretraživanja na afričku svinjsku kugu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok