Sutra, 31.svibnja, s početkom u 9 sati održat će se 15.redovna sjednica Gradskog vijeća Livna. Zadnja točka dnevnog reda bit će "Informacija o otkazivanju svečane sjednice povodom obilježavanja 30. obljetnice obrane grada Livna".

Podsjetimo. Ove godine se obilježila 30.obljetnica obrane Livna i livanjskog kraja. Proslavi je po prvi puta nazočio i jedan predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanovič koji je tom prilikom srdačno dočekan i održao je govor prisutnima u dvorani Narodnog sveučilišta. Ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Livnu hrvatski predsjednik je položio vijenac i zapalio svijeće.

Međutim, svečana sjednica Gradskog vijeća Livno je dan prije središnje proslave otkazana od strane predsjednice Hane Milak.  Službeno priopćenje iz ureda predsjednice GV Livno je, između ostalog, glasilo:

Na sjednici Kolegija GV održanoj 22.4.2022., donesen je zaključak da se Svečana sjednica Gradskog vijeća zakazana za 23.4.2022. neće održati, a zbog činjenice da je prilikom organizacije iste prekršen Poslovnik o radu kojim se inače rukovodi Stručna služba Gradskog vijeća, Gradsko vijeće i Predsjednica Gradskog vijeća prilikom organiziranja bilo kojeg oblika sjednica Gradskog vijeća.

Sutra neće biti svečane sjednice GV Livna; Kolegij GV uputio ispriku braniteljima

Livanjski gradonačelnik Darko Čondrić se potom obratio priopćenjem u kojem je naveo:

Ja, Gradonačelnik Livna ovdje ističem zbog digniteta Dana obrane Livna i Branitelja, te zbog svih Livnjaka i naših gostiju,  sutrašnju svečanost ćemo održati dostojno i u miru od svečanog mimohoda, te ćemo održati svečanu sjednicu povodom Dana obrane Livna u 11 h u dvorani Narodnog  sveučilišta, te nakon toga položiti vijencei upaliti svijeće na Spomeniku poginulima za slobodu hrvatskog naroda.

Gradonačelnik Čondrić: Svečana sjednica će biti održana, ali ne kao sjednica Gradskog vijeća; Pojedinci od velike obljetnice žele napraviti lakrdiju

Sama sjednica je protekla u mirnom tonu, a prilikom govora predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića, manji incident je izazvao predsjednik i gradski vijećnik GO HRS-a Livno Ivica Brešić koji je nakratko prišao bini i dobacio par riječi svom nekadašnjem šefu stranke. Potom je izašao iz dvorane s ostalim članovima stranke. HRS Livno je par dana prije održavanja sjednice na službenoj facebook stranici najavio kako neće dozvoliti obraćanje Dragana Čovića.

Pogledajte incident sa sjednice:

 

Nakon reakacije braniteljskih udruga koje su zatražile ostavku predsjednice GV Livno i osudile ponašanje vijećnika Ivice Brešića, Brešić se ispričao priopćenjem.

Priopćenjem za javnost su se obratili i HDZ BiH Livno "HDZ BiH Livno: "Tražimo odgovornost vijećnika Brešića i predsjednice GV Livno Hane Milak" kao i SDP BiH "SDP Livno: "Osuđujemo svaki pokušaj linča na Predsjednicu GV Livno Hanu Milak"

GO HDZ BiH Livno je na svojoj posljednjoj sjednici održanoj prošli tjedan donio odluku o zahtjevu za ostavkom predsjednice GV Livna Hane Milak, zbog svega što se događalo prije i poslije središnje proslave 30.obljetnice obrane Livna.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok